Ciutadans continua en "caiguda lliure". Són paraules d'un dels fundadors del partit taronja, Francesc de Carreras, en el duríssim article El Confidencial, "Partit inútil, no fiable i necessari", on literalment demana el cap de la presidenta de la formació, Inés Arrimadas. "Ciutadans ha quedat aquesta setmana com un partit d'amateurs de la política, com un partit no fiable, i les responsabilitats han de ser assumides per la mateixa Arrimadas, com va fer Rivera després del 10 de novembre de 2019", carrega de Carreras.

Mesos abans de la dimissió de Rivera, aquell mateix 2019, de Carreras va estripar el carnet del partit per discrepàncies en els pactes postelectorals. Francesc de Carreras, catedràtic de Dret Constitucional a la Universitat Autònoma de Barcelona, va ser un dels creadors de Ciutadans amb la intenció de crear un espai de centre no nacionalista. Però les decepcions amb la gestió primer de Rivera i ara d'Arrimadas l'han convertit en un dels actors més crítics amb el partit.

L'intent de moció a Múrcia, la gota que ha fet vessar el vas

Després de la caiguda en picat a les eleccions del 14-F, amb una pèrdua d'exactament 30 escons, la crisi a Ciutadans s'ha desfermat amb l'intent de moció de censura a Múrcia per treure els socis populars del govern autonòmic.  "Arrimadas va tenir un greu error que ara s'ha vist clar amb l'assumpte de Múrcia: va arraconar als millors polítics del seu partit i es va envoltar d'una guàrdia pretoriana, sense autoritat interna i sense intel·ligència política, que l'han conduït al lamentable afer d'aquesta setmana", assenyala de Carreras en el seu article, on també critica Ciutadans d'haver caigut en la ignorància i l'arrogància.

Segons el fundador i antic membre del partit, la directiva d'Arrimadas ha caigut "com a innocents ocellets en tots els paranys que els han parat sense donar, a més, explicacions convincents de la seva maniobra". "Díaz Ayuso i García Egea, amb la supervisió de Casado, han estat els llestos que s'han aprofitat de tan absurda maniobra", analitza de Carreras.

El transfuguisme a Ciutadans

El transfuguisme ha deixat la maniobra de Ciutadans a l'estacada: el PP de Múrcia va aconseguir convèncer tres dels sis diputats de la formació taronja perquè no votessin la moció de censura. D'aquesta manera, no només no han pogut treure el PP del govern, sinó que a sobre s'han quedat fora dels governs autonòmic i municipal de la capital murciana.

Aquest diumenge, a més, s'ha sumat un nou trànsfuga: Fran Hervías, exsecretari d'Organització. Hervías ha anunciat que es passa al Partit Popular després de les desavinences amb la direcció del partit. En una entrevista a El Mundo, el senador ha explicat que la presidenta Inés Arrimadas s'ha convertit en una "crossa més del 'sanchisme'".

 

Imatge principal: El fundador de Ciutadans, Francesc de Carreras, i la dirigent del partit, Inés Arrimadas, en un acte del 2017. / ACN