Hi ha hagut moltes càbales durant els últims dos anys. Però no ha estat fins avui que s’ha materialitzat: es consuma el gir propugnat per Inés Arrimadas. El PSOE i Ciutadans s’han posat d’acord per a presentar una moció de censura contra el president Fernando López Miras, del PP. La formació d’Arrimadas, a través de la seva portaveu autonòmica Ana Martínez Vidal, es quedaria amb la presidència de la regió, malgrat ser el soci minoritari. El socialista Mario Gómez seria el nou alcalde de Múrcia. La maniobra, que poden fer les dues formacions soles sense Podemos, té unes ones sísmiques que van més enllà de Múrcia. Són diversos els governs autonòmics que comparteixen el PP i Ciutadans.

Per començar, el terratrèmol arriba fins a la capital de l’Estat i amenaça la presidenta madrilenya Isabel Díaz Ayuso. Actualment s’aguanta en coalició amb Ciutadans i amb el suport extern de Vox. Però els números donarien per desallotjar els populars. Després del moviment de Múrcia, el PSOE, que va guanyar les eleccions autonòmiques, s’hi ha posat bé. En un comunicat, els socialistes s’han mostrat “disposat a parlar amb Ciutadans” per a formar un nou govern que “reformi, transformi i regeneri la regió”. Estan a l'expectativa de si canvia l’opinió del vicepresident Ignacio Aguado, de Ciutadans, fins ara principal suport d’Ayuso. Com a símptoma, després de la reunió ordinària del govern madrileny d'avui, no compareixerà Aguado com a portaveu, com és habitual. Es limitaran a una nota de premsa.

També podria replicar-se el moviment a Castella i Lleó, on hi ha converses entre el PSOE i Ciutadans. Fa pocs dies, el portaveu socialista al Senat, Ander Gil, admetia que aquestes converses anaven “millor del que pensaven”.

La notícia ha estat un gerro d’aigua freda per a Gènova. Des del PP denuncien que “és un acord de Ciutadans amb el PSOE i Unidas Podemos”, i que “permet que els radicals puguin governar a Múrcia”, malgrat que els d’Iglesias no són necessaris. Fonts populars denuncien la “gran irresponsabilitat” que portarà una “enorme inestabilitat en plena pandèmia sense cap motiu”. Acusen Arrimadas de “trencar la seva paraula” per haver dit que el govern murcià duraria quatre anys.

Des de Vox, el suport extern en tots aquests governs, ja han reclamat la “convocatòria immediata” d’eleccions autonòmiques tant a la Comunitat de Madrid com a Andalusia i Castella i Lleó “per a frenar l’assalt de l’esquerra a les institucions”. Els ultres critiquen que Ciutadans “ha desmotrat no ser un soci fiable”.