Els funcionaris de l'administració de justícia a Catalunya cobraran per primera vegada un complement de productivitat vinculat a objectius, per la seva implicació en l'ús del català en la documentació i en el desplegament de les noves oficines judicials previstes en la llei d'Eficiència. Així ho han acordat aquest divendres Generalitat i sindicats.

Segons ha informat el Departament de Justícia i Qualitat Democràtica en un comunicat, la Generalitat ha signat aquest divendres un acord amb els sindicats STAJ, CSIF, CCOO i UGT, que qualifiquen d'històric i que estableix per primera vegada el cobrament d'un complement de productivitat, vinculat a uns objectius, per part del personal funcionari de l'administració de Justícia a Catalunya. El complement es començarà a aplicar aquest any, però els funcionaris no el percebran fins a l'any 2026

El cobrament del complement, per primera vegada, anirà vinculat al compliment d'una sèrie d'objectius definits per la Secretaria per a l'Administració de Justícia, entre els quals destaca el foment de l'ús del català en els documents tramitats i la participació "activa" en la implantació de les noves oficines judicials derivades de la Llei Orgànica 1/2025, de mesures de l'eficiència del servei públic de justícia.

El sistema d'avaluació del compliment dels objectius contempla dues dimensions: la valoració de les competències professionals i personals dels funcionaris - com el rendiment, la iniciativa i les activitats extraordinàries - que computarà un 30% de la puntuació, i el compliment d'objectius específics de cada lloc de treball, que puntuaran el 70% restant de la valoració.

Els objectius de 2025 inclouen, entre d’altres, la correcta posada en funcionament dels nous centres de treball, l’ús efectiu de les noves eines informàtiques i la millora global de l’activitat judicial, mesurada a través d’indicadors concrets com ara el nombre d’expedients acabats, tràmits registrats, certificats emesos o informes amb ús de plantilles en català. Per aconseguir el complement, que es liquidarà com a màxim l'abril de l'any següent a l'exercici avaluat, l'activitat del funcionari haurà d'augmentar com a mínim en dos d'aquests indicadors.

L'ús del català a l'administració de justícia presenta una de les situacions més crítiques pel que fa al seu ús davant les diferents administracions públiques per part dels ciutadans i en el seu dia a dia. Tot i que la gran majoria de sol·licituds i demandes que es presenten davant la justícia es fan en castellà, les dades presentades pel Govern constaten que, en general, els jutjats sempre responen en castellà quan les sol·licituds es fan en castellà i, en canvi, no acostumen a respondre en català quan el sol·licitant ha optat pel català.

L’acord també crea una comissió paritària de seguiment formada per representants sindicals i de l’administració, que vetllarà per l’aplicació correcta del model, la resolució d’incidències i la proposta de millores. L’acte de signatura ha tingut lloc a la seu del Departament de Justícia i Qualitat Democràtica, amb l’assistència dels representants sindicals Vicente Navarro (STAJ), Eduardo Presa i Manuel Gómez (CSIF), David Beneseit (CCOO) i Valerià Pérez (UGT). El document serà ara elevat al Govern de la Generalitat per a la seva ratificació formal.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!