No sabem res del rei emèrit Joan Carles I; només que va fugir als Emirats Àrabs i que allà segueix. No se sap quants diners costa mantenir el monarca allà, ni quines van ser les converses relacionades amb la fugida... La informació és gairebé nul·la, tal i com explica el diari Público, perquè el Portal de Transparència s'està negant a resoldre totes les preguntes.

El digital assegura que des del mes d'agost passat, quan l'emèrit va marxar, el govern espanyol, al·legant diferents motius, no ha volgut donar resposta a cap interrogant. 

rei emerit joan carles - EuropaPress.jpg

El rei emèrit Joan Carles I / Europa Press

El citat digital indica que el Portal de Transparència, que precisament serveix per donar explicacions sobre actuacions públiques, acostuma a tancar-se en banda cada vegada que un ciutadà pregunta per la fugida de l'emèrit o per la monarquia en general.

Qui gestiona les sol·licituds?

Quan arriba una sol·licitud al Portal de Transparència, la Vicesecretaría General de Presidencia del Gobierno és l'encarregada de gestionar-la. Des del 5 d'agost s'han refusat 8 sol·licituds d'informació relacionades amb la fugida de l'emèrit.

Per una banda, el portal es va negar a donar explicacions a dos consultes que feien referència a les despeses de l'equip de seguretat de l'emèrit als Emirats. Tot i això, a principis d'aquest 2021 la portaveu del govern espanyol, María Jesús Montero, va admetre que Patrimoni Nacional assumeix amb fons públics els sous del personal que acompanya el rei emèrit, Joan Carles de Borbó. Montero va explicar que el rei emèrit va continuar disposant d'assistents pagats amb fons públics després de la seva renúncia com a cap d'Estat, i des d'aleshores "a petició de la Casa Reial" Patrimoni Nacional "assumeix la factura".

Maria Jesus Montero EFE

La portaveu del govern espanyol, María Jesús Montero / EFE

Ara bé, la resposta oficial del Portal de Transparència sobre les preguntes relacionades amb la seguretat de Joan Carles I ha estat que aquesta informació era classificada. "Això implica la restricció de la informació sol·licitada, el coneixement de la qual o difusió per part de persones no autoritzades pot posar en risc tant la seguretat de les persones objecte de protecció com dels agents encarregats de la mateixa", apunta Público que ha tingut accés a aquesta resposta del Portal de Transparència.

El govern espanyol tampoc donarà explicacions

Segons diu el mateix Portal de Transparència, el govern espanyol tampoc preveu respondre cap dels interrogants que envolten l'emèrit. El passat 5 d'agost es van registrar quatre preguntes relacionades amb les reunions i converses entre el govern espanyol i la Casa Reial abans de la fugida de Joan Carles I; totes han quedat sense resposta.