Les comparatives poden resultar odioses. Però situant els contextos, confrontat-los i trobant les seves similituds, la premsa francesa veu un paral·lelisme clar entre el candidat del PSC a les eleccions catalanes, Salvador Illa, i Agnès Buzyn, el revulsiu que esperava el president Emmanuel Macron per a guanyar les eleccions de París aquest estiu. 

Buzyn, com Illa, també era ministra de Salut i va estar liderant la gestió de la pandèmia contra la Covid-19 en els mesos més difícils. S'havia guanyat un lloc a la premsa francesa, era coneguda pel gran públic i Macron buscava conquerir l'ajuntament de la capital i fer fora la socialista Anne Hidalgo. Però no ho va aconseguir, va fracassar i fins i tot va quedar tercera, per darrere d'Hidalgo però també de Rachida Dati, exministra de Justícia de Nicolas Sarkozy que es presentava pels republicans de la LR. 

Macron va fracassar amb la seva ministra

El partit de Macron, LREM, va patir una forta clatellada el passat mes de juny i totes les aspiracions es van esvair en unes eleccions que van tenir un 60% d'abstenció i la ultradreta es va fer un lloc, guanyant per primera vegada a un consistori, en aquest cas, el de Perpinyà.

Però tornant a la comparativa Illa-Buzyn, la premsa francesa hi veu moltes similituds. El setmanari l'Express, lligat al diari econòmic lliberal Les Echos, titula: "Illa, l'exministre de Sanitat que no vol conèixer el destí de Buzyn"

titular expressTitular de L'Express / Foto: captura del diari L'Express

I explica el canvi de 360 graus que ha donat la seva trajectòria política: "Per descomptat, recorda l’aventura d'Agnès Buzyn a les eleccions municipals de París, onze mesos abans. Llevat que Illa afirma guanyar la seva aposta. I si es vol creure les enquestes, el representant socialista pot alimentar una esperança: trencar la lògica que, durant els darrers deu anys, ha permès a dues grans formacions separatistes imposar una única agenda política: la recerca de la sobirania. Fins i tot, però seria un èxit assolir la presidència de la regió en favor de les divisions dels secessionistes".

A més, explica que el candidat socialista s'ha "obsessionat en posar de relleu acabar amb el procés i també trencar amb la lògica dels independentistes exiliats a Bèlgica amb Carles Puigdemont al capdavant". L'Express deixa de banda les aspiracions sanitàries o de millora catalanes i conclou que aquest és l'únic camí que busca. 

França es mira les eleccions

A França, les eleccions catalanes interessen. Totes les capçaleres dediquen amplis reportatges avui, al que vindrà demà en un procés electoral marcat per la Covid-19 que servirà per prendre el pols a l'independentisme. El diari Equinox dibuixa tots els perfils dels votants, un ampli vetall, en un article titular 'Diga'm qui ets, i et diré a qui votaràs'. Al Libération expliquen que "el separatisme es posa a prova".

Le Monde té en compte el procés però també la Covid-19 i subratlla l'anomalia que els "líders independentistes hagin sortit en llibertat condicional" per fer campanya. Mentre que el France Inter resumeix el gran meló obert que representen els comicis de demà: "A Catalunya, una enquesta minada per les incerteses".