El ple de l'Ajuntament de Barcelona ha rebutjat aquest divendres reprovar els regidors socialistes Jaume Collboni, Xavier Marcé i Montserrat Ballarín per la gestió del recàrrec municipal a la taxa turística. La proposta de reprovació, presentada per ERC, només ha comptat amb l'abstenció de JxCat i ha estat rebutjada per la resta de grups, que han acusat els republicans de "cinisme". D'altra banda, el govern municipal manté que el recàrrec s'aplicarà a partir de l'1 de juny tot i que l'oposició hagi demanat per unanimitat que s'ajorni el cobrament.

Marcé, regidor de Turisme, ha argumentat que la reactivació turística "ja és un fet" i ha recordat que el recàrrec no té afectació per al sector, ja que qui el paga és el turista. Per la seva part, el regidor del grup d'ERC Miquel Puig, ha recordat que tot i que els republicans van donar suport a la creació del recàrrec municipal, també van presentar al·legacions a l'ordenança fiscal perquè es valorés si la situació turística al juny feia convenient l'aplicació el mateix mes o era millor ajornar-ne el cobrament.

Acusen ERC de cinisme

És per això que els republicans creuen que l'equip de govern, i concretament Collboni, Marcé i Ballarín, "han incomplert en lletra i esperit" el que diu l'ordenança i es va acordar. Puig també ha assegurat que el fet que no es contempli un ajornament és un "menyspreu i una falta d'empatia" cap al sector turístic.

Malgrat la seva postura, la resta de grups han qualificat la proposta de reprovació presentada per ERC de cínica, ja que els republicans van permetre en el seu moment l'aprovació de l'ordenança i el calendari.

JxCat, l'únic grup que s'ha abstingut, ha lamentat que ERC no faci autocrítica mentre que Cs, PP i Barcelona pel Canvi han estat més durs i han criticat especialment que s'hagi proposat reprovar "amb noms i cognoms" regidors de només un dels dos partits al govern.

"No és un impost al sector"

La proposta republicana s'ha debatut conjuntament amb una altra proposició presentada per JxCat que reclama l'ajornament del recàrrec fins al gener del 2022. Tot i que l'oposició en bloc hi ha donat suport, el govern ha votat en contra i ha assegurat que el recàrrec municipal es cobrarà a partir de l'1 de juny.

El regidor de Turisme, Xavier Marcé, ha insistit que no és "un impost al sector", ja que qui paga el recàrrec és el turista. Marcé també ha negat que el govern municipal sigui "turismofòbic" i ha apuntat mesures dutes a terme, com ara ajornar una part important de les taxes, iniciar una campanya per atraure el turisme o reunir-se amb el Port per promoure el retorn dels creuers.

A banda, ha justificat que "la reactivació ja és un fet". Segons ha dit, Barcelona té ara 162 hotels oberts amb un 40% de reserves confirmades, hi ha 43 congressos confirmats per aquest any i el Consorci de Turisme estima que no menys de dos milions de persones visitaran la ciutat aquest estiu.

Un recàrrec de 75 cèntims

L'ordenança aprovada al plenari del desembre contempla que l'increment de l'impost es faci de manera progressiva. Així, el recàrrec seria de 75 cèntims l'any 2021; 1,75 euros el 2022; 2,75 euros el 2023; i finalment, 4 euros el 2024. La recaptació del recàrrec anirà directament a les arques municipals.

Foto principal: Jaume Collboni / ACN