El coronavirus va frenar molts plantejaments inicials. Normalment per "necessitat" i "compromís", tal com pregonava l'alcaldessa de Barcelona, Ada Colau. Un d'ells era no aplicar la taxa turística als visitants. La taxa es va aprovar en un ple el setembre del 2019 amb els comuns al capdavant de la iniciativa, juntament amb el PSC, Junts per Catalunya i Esquerra, que va proposar aquest recàrrec. Amb l'esclat de la pandèmia, el consistori va decidir retirar-lo i aplaçar la decisió després de l'estiu. Ara, de forma unilateral pel govern Colau, es reprèn pel 2021.

Serà de forma simbòlica si ho comparem amb la xifra prevista: 75 cèntims, s'havien plantejat 4 euros. Tot i que podrà ser variable, anar en augment o decreixent, si la situació de la Covid-19 modifica les previsions. Aquesta taxa té una data encara no definida i la seva evolució serà progressiva. Sense presentar un estudi, el regidor de Turisme, Xavier Marcé, ha reiterat que "es farà de comú acord amb els agents implicats". Però la primera decisió, d'imposar la taxa, no s'ha pres d'aquesta manera. 

Taxes progressives

Es preveu que les primeres taxes s'apliquin el mateix mes de gener del 2021 i la previsió són 75 cèntims iniciats, que passarien a l'euro el 20221 i 2023 i a l'1,25 euros a partir del 2024. De la taxa turística del 2019, l'Ajuntament de Barcelona va rebre prop de 17 milions d'euros. Pel 2020, la previsió d'ingressos no s'espera que arribi ni a la meitat. Tenint en compte que la Covid-19 condiciona els desplaçaments, les dades de moment no fan preveure grans canvis a curt termini. Amb dates d'ahir, el risc de rebrot baixa a 172,87 després de mantenir-se en 175 durant diversos dies. Per la seva banda, la velocitat de propagació puja a 0,99 i frega la barrera de l'1. Això vol dir que una persona encara pot contagiar una altra i el secretari de Salut Pública, Josep Maria Argimon, ha insistit amb la necessitat de reduir aquest número per anar bé.

La darrera estratègia del govern Colau és fomentar des de Turisme de Barcelona que els espanyols de fora de Catalunya vinguin de visita a la ciutat. Promoure aquesta activitat tot i demanar alternatives econòmiques per la ciutat que encara no n'ha presentat cap.  Per donar confiança als mercats internacionals, també reclama que el govern espanyol de Pedro Sánchez faciliti la instal·lació de controls PCR en els punts de sortida dels seus aeroports.