Només 40 diputats, que representen un terç de l'hemicicle, han donat suport a la moció de censura de Ciutadans contra el president de la Generalitat. Una iniciativa que segons la candidata a substituir Quim Torra, Lorena Roldán, cridava a la "convivència" i pretenia mostrar que hi ha una alternativa "constitucionalista" possible. Missió frustrada. Això sí, Cs s'ha esmerçat en intentar desgastar el PSC i marcar perfil propi, davant els mals auguris que els donen les enquestes de cara al 10-N.

Únicament els 36 escons del partit de Rivera i els 4 del PP han votat a favor de rellevar Torra per Roldán. El PSC (17) s'ha abstingut i la resta –independentistes i comuns (76)– hi han votat en contra. És a dir, malgrat tenir l'objectiu contrari la votació ha acabat reforçant la majoria independentista i el Govern de Torra-Aragonès. 

Pel que sí que ha servit el debat d'aquest dilluns és per presenciar el primer debat electoral del 10-N. Ha obert Roldán, que ha venut una Catalunya on hi ha "por" i "explosius", on s'han "trencat famílies" i on l'escola i la televisió públiques "adoctrinen". Més enllà del procés, la candidata de Ciutadans ha aprofitat per exposar el seu programa electoral en l'àmbit social, amb un to molt més serè del que és habitual en ella, un intent de mostrar un perfil de presidenciable, sota l'atenta mirada d'Albert Rivera i Inés Arrimadas des de la tribuna d'autoritats.

El Govern ha volgut donar un perfil baix a la sessió i, en lloc de respondre-hi el president, ho ha fet la consellera de la presidència i portaveu, Meritxell Budó. Ha estat breu però contundent, en una intervenció on ha acusat Cs d'atiar el conflicte i de fer un ús fraudulent del Parlament. "Senyors de Ciutadans, això no és un bar, no és un plató de TV, no és un pavelló per a fer actes de campanya. Això és el Parlament de Catalunya", ha ventat Budó.

ERC fa autocrítica i JxCat exigeix "respecte"

Tampoc el president d'ERC al Parlament, Sergi Sabrià, ha volgut entrar en el "joc" i en l'"espectacle" de Ciutadans, i fins i tot ha fet autocrítica sobre la brega que es va viure en l'últim ple i que va acabar amb l'expulsió del president de Cs, Carlos Carrizosa. "Quan converteixen això en un plató guanyen sempre, són els amos", ha reconegut Sabrià, que ha lamentat que a vegades s'"equivoquin" i "piquin". Aquest dilluns no ha volgut fer-ho i ha contestat amb un to pausat, malgrat que en la rèplica la candidata de Cs, Lorena Roldán, ha intentat punxar-los acusant els republicans de tenir "vincles" amb els "terroristes" i atacant el líder del partit, Oriol Junqueras.

Amb qui sí que ha volgut entrar en el debat ha estat amb el president del grup dels socialistes, Miquel Iceta, a qui li ha retret que torni a parlar d'aplicar de l'article 155 de la Constitució i que vulgui pactar amb Cs després del 10-N. "No hi ha equidistància possible entre Ciutadans i el que representa l'altra banda", ha defensat en aquest sentit. 

Mocio de Censura Parlament   Sergi Alcàzar 41

Al seu torn, el president de JxCat se les ha tornat a tenir amb Roldán per la insistència de Cs de vincular l’independentisme amb la violència. Albert Batet ha demanat “respecte” i, visiblement indignat, ha exigit que “prou equiparar independentisme i terrorisme”. Per enèsima vegada, la cap de l’oposició ha preguntat al partit de Quim Torra si condemnen la violència i la resposta ha estat un cop més la mateixa: “condemnem totes les violències, condemnen vostès la de l’1-O?”. Aquí s’ha fet el silenci.

Iceta assimila Cs a l’independentisme

A part del Govern Torra, la moció de censura de Ciutadans presentada a un mes de la repetició d'eleccions a Espanya, tenia entre cella i cella un altre rival a batre: el PSC. L'objectiu era desgastar els socialistes, que s’han abstingut a la votació, assenyalant el seu suposat col·laboracionisme amb l'independentisme.

Conscient que era al focus de les crítiques, Iceta ha disparat a banda i banda. Tant és així que ha acabat assimilant Ciutadans a l'independentisme. "Coincideixen en la mateixa actitud, la de creure que són al costat correcte de la història", els ha retret, "a tots dos els agrada repartir carnets de bons catalans i fer llistes de bons i dolents". El primer secretari del PSC s'ha queixat uns i altres li adrecen les mateixes crítiques, "que el PSC és tou, tebi i equidistant". 

Miquel Iceta PSC Mocio de Censura Parlament - Sergi Alcàzar

Traient pit d’aquesta equidistància, Iceta ha començat advertint l’independentisme i ha acabat acarnissant-se amb Cs. Com ja ha fet Pedro Sánchez, ha deixat clar que el seu partit “no pot dir que mai més s’aplicarà el 155, perquè encara no s’ha renunciat a la independencia” i ha avisat al Govern que “serà responsable de l’aplicació del 155 qui decideixi vulnerar la legalitat, no qui l’apliqui”. A la vegada, el líder dels socialistes catalans ha recriminat a Cs que donin ales a l’independentisme, brindant a Torra una “victòria parlamentària” a canvi d'uns “minuts de pantalla”, els ha demanat que “aprenguin a comptar”, s’ha adreçat a la cap de l’oposició com “la fracasada Lorena Roldán” i li ha recordat el seu passat, quan l’any 2013 va participar de la manifestació independentista de la Diada. “Què m'haurien dit a mi si hagués anat a la Via Catalana", s'ha exclamat.

Comuns i CUP salven el Govern amb crítiques

Jéssica Albiach ha retret a Ciutadans haver fet un "acte de campanya pagat per tots els catalans", convertint el Parlament en un "plató de televisió". Malgrat que la líder dels Comuns ha assegurat que el Govern “mereix una moció de censura”, pels de Colau Ciutadans és “part del problema” i, per tant, no pot ser “mai l’alternativa”. És més, els acusen de d’”agitar l’odi” i de viure “en una pel·lícula de Tarantino”

Jessica Albiach Comuns Mocio de Censura Parlament - Sergi Alcàzar

En la mateixa línia s'ha expressat la CUP. Ras i curt: “No farem mai el joc als que volen dividir i violentar la societat catalana”. Tot i haver votat en contra de fer fora Torra, els anticapitalistes han deixat clar que discrepen del Govern en molts aspectes. Un dels principals, el paper dels Mossos, “còmplices de la persecució del moviment independentista”.

L'únic partit que ha secundat la moció de censura, el PP, ha subratllat la necessitat "urgent de canviar de govern per complir i fer complir la llei”. Ho ha defensat el cap de files dels populars, Alejandro Fernández, que no ha estalviat crítiques als seus col·legues no independentistes. A Iceta l'ha acusat de fer “carantonyes a Torra” mentre tracta amb “displicència a Roldán”. Alhora ha llençat un dard contra Ciutadans, per quedar-se només en les "performances" i els "cartellets" en comptes de fer una política propositiva.

Calma després de la tempesta

Després de l’espectacle viscut fa dues setmanes al Parlament en una sessió que va acabar amb l’expulsió de Carlos Carrizosa de l’hemicicle i la major part del Govern i dels diputats independentistes cridant dempeus ‘llibertat’, al debat d’aquest dilluns hi ha hagut un pacte tàcit de tots els grups parlamentaris per guardar una mica més les formes. 

Mocio de Censura Ciutadans Arrimadas Rivera - Sergi Alcàzar

Els taronges són conscients que les enquestes no els són favorables. D’aquí l’intent de reconduir el to de l’hereva de Rivera i Arrimadas, que han tornat a desembarcar al Parlament per bastir el debat i acompanyar la seva cap de files a Catalunya. Una Lorena Roldán que reivindicat que Arrimadas va ser la primera dona en guanyar unes eleccions catalanes i que, amb la moció de censura d’avui, ella ha estat la primera en intentar arribar a la presidència de la Generalitat. Dos mèrits que han acabat sent estèrils, tant per a elles com per al seu partit.

Quatre censures, quatre fracassos

La d’aquest dilluns ha estat la quarta moció de censura contra un president de la Generalitat des del restabliment de la democràcia. Totes han resultat frustrades. Abans de Quim Torra, Pasqual Maragall en va salvar una contra Josep Piqué i Jordi Pujol dues, una contra Josep Benet del PSUC i l’altra, precisament contra Maragall.