No hi ha hagut sorpresa d'última hora a la primera votació del ple d'investidura de la Regió de Múrcia que s'ha celebrat aquest divendres i Fernando López Miras (PP) no ha aconseguit els suports necessaris per ser president, ja que Vox ha votat en contra. López Miras, president de la Regió des de 2017, tindrà una segona oportunitat per repetir mandat aquest dilluns 10 de juliol, amb la segona votació per la qual una abstenció de la ultradreta li valdria. Així i tot, no està gens clar que el popular pugui tornar a governar, ja que el líder de Vox a Múrcia, José Ángel Antelo, ha reiterat que no donaran el seu suport a menys que els incloguin en el govern, una condició que el PP vol evitar per no tacar-se més d'ultradreta de cara al 23-J, tot i que ja ho han fet a Extremadura, Castella i Lleó i Balears. 

El líder d'ultradreta ha retret a López Miras la negativa de formar govern de coalició i ho ha qualificat de "sacrificar" la formació de l'Executiu murcià per beneficiar la campanya electoral d'Alberto Núñez Feijóo a l'Estat de cara a les eleccions del 23-J. "Està convertint els ciutadans en presoners dels interessos electorals de Feijóo", ha criticat Antelo des de la tribuna de l'Assemblea regional. Cal recordar que el 2019, Vox sí que va donar suport a la investidura de López Miras a canvi d'un acord de programa, però els d'Abascal denuncien que el govern popular no l'ha complert i reiteren que no poden "confiar" en López Miras. 

"Té la responsabilitat de no ser aquest el circ que ha creat Feijóo a la Regió, que és al que ens ha portat", ha clamat el líder de Vox contra el president murcià en funcions aquest divendres al ple d'investidura fallit. Antelo ha dit a López Miras que dilluns "té la responsabilitat, si vol ser president de la Regió i tenir un govern fort i estable", i ha retret al popular que "no demani impossibles" perquè s'abstinguin. "No és raonable, els votants no ho permetrien", ha conclòs l'ultradretà José Ángel Antelo.  "A mi no em val venir avui a una investidura, que tots sabem que serà fallida, perquè el senyor Feijóo sap perfectament que a Múrcia no hi ha cap mena de risc que governi l'esquerra. Aquesta és la veritat. Podem presentar-nos a les direccions que vulguem per treure més o menys resultats, però ens tornarem a trobar en un costat de la taula i en l'altre per estar en aquesta mateixa situació i això Feijóo ho sap", ha subratllat Antelo. 

Mà estesa del PP a Vox, però sense entrar a l'Executiu

La rèplica del líder popular a Múrcia, Fernando López Miras, ha estat un retret a Vox, assegurant que "votar el mateix que el PSOE i que Podemos" no és, a parer seu, "el que els seus votants volen". López Miras ha exigit a l'extrema dreta que "respectin la majoria que van decidir els murcians" i possibilitin al PP formar govern en solitari. També ha assenyalat que "els votants del PP no van votar un govern de coalició amb Vox". 

Així i tot, el president murcià en funcions ha fet un apropament a l'extrema dreta i ha assegurat que "és evident" que tenen "un bon nombre de coincidències en els objectius a aconseguir i en la forma de fer-ho". Sobre l'incompliment dels acords del 2019 que retreu Vox, López Miras assegura que van aprovar tres lleis de simplificació dels procediments administratius seguint el citat acord, així com "el 77% de l'acordat".

López Miras també ha afirmat que la seva mà està "estesa" a Vox i que "les grans decisions, lleis i els pressupostos passen per la Cambra" i que, per tant, el paper de l'extrema dreta serà "decisiu en cada decisió que hagi de prendre l'executiu regional. "Crec que els murcians s'esperen de nosaltres que deixem de parlar de polítics, cadires i càrrecs", ha dit el president murcià, que lamenta que el "bloqueig" fa que Múrcia s'estigui quedant enrere.