El Foro Judicial Independiente ha decidit que recorrerà el nomenament de Manuel Marchena com a president del Consell General del Poder Judicial (CGPJ) i del Tribunal Suprem, si arriba a produir-se, i també demanarà la dimissió de la ministra de Justícia, Dolores Delgado. Aquesta decisió arriba un dia després que l'Associació Francisco de Vitòria (AJFV) també interposés un recurs contra el nomenament de Marchena al capdavant del CGPJ.

En la seva XV Assemblea, celebrada a Bilbao, l'associació ha expressat la seva "indignació" per l'actual procés de renovació dels vocals del Consell "per no respectar la separació de poders". El Foro recorrerà el nomenament de Marchena davant el Tribunal Suprem i el Tribunal de Justícia de l'Unio Europea, i no descarta fer-ho també davant del Tribunal Europeu de Drets Humans. La presidenta de l'associació, Concepción Rodríguez, ha destacat que el Foro està "totalment" en contra d'aquest nomenament, des de la seva defensa de la independència judicial, i ha assenyalat que aquesta associació és "l'única" que es nega a participar en l'actual sistema.

Pel que fa a la ministra, els més de 300 jutges i magistrats que formen part del Foro han acordat sol·licitar el "cessament" de la ministra "per la seva falta de sensibilitat davant les reivindicacions de totes les associacions de jutges i fiscals, perjudicant el dret dels ciutadans a una justícia eficaç i absolutament independent. També han aprofitat per animar a "tots els jutges, magistrats i fiscals" a participar a la vaga prevista pel pròxim dilluns, dia 19, "en defensa de la independència judicial i l'Estat de Dret".