L'Associació Francisco de Vitòria (AJFV) interposará un recurs contra el nomenament de Manuel Marchena com a nou president del Consell General del Poder Judicial (CGPJ). La decisió ha estat acordada recolzada pels 400 magistrats reunits en la XXXIII assemblea general de l'associació celebrada a Sevilla, que compta amb 860 membres. L'Associació entèn que s'ha vulnerat la llei en el procés d'elecció de Marchena.

Segons el portaveu nacional d'aquesta associació, Raimundo Prado, la presentació del recurs ha estat aprovada “gairebé per unanimitat” pels magistrats assistents a la reunió. El recurs es presentarà davant del Tribunal Suprem, i no descarten recórrer a a instàncies internacionals.

El recurs denunciarà que el nomenament incompleix l'article 586 de la Llei Orgànica del Poder Judicial (LOPJ), que determina que són els vocals del Consell General del Poder Judicial  els que han de triar el seu president. Prado ha volgut deixar clar que no van contra Marchena, "el que no ens sembla bé és que el triïn primer els polítics i després els vocals, és un frau de dret que no podem consentir els que creiem en la justícia i creiem en la independència”, ha insistit.

Raimundo Prado ha fet una crida a les altres associacions de jutges d'Espanya perquè s'uneixin al recurs, “i anar totes juntes”. "És molt important per a la societat en general, i la resta hauria d'anar amb nosaltres, anar totes juntes i aconseguir que, per una vegada a Espanya, això es converteixi en una justícia independent i que els ciutadans tinguin aquesta percepció”, ha afegit.