La presidenta del Parlament i candidata d'Esquerra a les eleccions, Carme Forcadell, veu en les paraules de la vicepresidenta del govern espanyol, Soraya Saenz de Santamaría, que aquest dissabte va presumir d'haver "escapçat" els líders de JuntsXCat i ERC, una confirmació que a Espanya no hi ha "separació de poders" i que els empresonats són "presos polítics". "Va confirmar que a Espanya no hi ha separació de poders. Gràcies Soraya", li ha etzibat.

Forcadell ha fet aquestes declaracions en un acte de campanya a la plaça Occitània de Mataró, on hi han assistit unes 900 persones. Ho ha fet acompanyada del diputat al Congrés, Gabriel Rufián; l'independent i número nou de la llista per Barcelona, Ruben Wagensberg; el líder de Demòcrates, Antoni Castellà; i la catalana d'origen marroquí i número deu, Najat Driouech.

Carme Forcadell ERC Mataró 21-D - ACN

Forcadell s'ha mostrat "trista, enfadada i indignada" pels empresonaments, però ha fet una crida a transformar-ho en "força i energia" per guanyar a les urnes el proper 21-D. La candidata també s'ha referit a l'obra de "bon Govern" que ha fet ERC en els últims dos anys, i especialment Oriol Junqueras, i, com ja va fer en el seu primer acte de campanya a Badalona, ha tornat a demanar als independentistes que emetin un "vot útil" per ERC per aturar Cs. "No es tracta de guanyar unes eleccions, es tracta de governar un país", ha reclamat.

"Desinfectarem la societat catalana del feixisme"

Per la seva banda, Gabriel Rufián, ha tornat a reclamar des de la capital de Maresme "moldre a vots" el 21-D als que "ens van moldre a pals el passat 1 d'octubre". En el seu discurs, com ja ha fet en altres actes de campanya, el diputat republicà ha criticat els socialistes i a Ciutadans, a qui s'ha referit com "el front nacional taronja, la falange" i a la seva candidata com a "Íbex Arrimadas". Ara bé, també s'ha referit a Podemos i a Pablo Iglesias, quan ha dit que l'única explicació que han de donar els presos és als seus fills i que "el feixisme no se l'adorm, se'l combat i se'l destrueix". 

Finalment, el líder de Demòcrates i candidat d'ERC, Antoni Castellà, ha titllat de "miserables" les declaracions de l'exministre socialista Josep Borrell, que va parlar de desinfectar Catalunya de l'independentisme, i ha assegurat que "el 21-D desinfectarem la societat catalana del feixisme". Per això, ha defensat que cal plantar cara a l'unionisme a les urnes i ho ha fet tornant a erigir Esquerra com al vot útil. "Guanyar el Front Nacional ho farem entre tots (els independentistes), aturar Arrimades i els que lideren aquest front només ho farà aquesta llista", ha reclamat, en referència a les enquestes que donen un empat tècnic entre el partit taronja i els republicans, tot i que en algunes també se situa molt aprop de Junts per Catalunya.