SondeigEleccions ca 2017

El diari escocès The National publica aquest dissabte la primera entrega de l’enquesta prohibida de les eleccions al Parlament de Catalunya del proper 21 de desembre.

The National actualitzarà cada dia les dades amb l’evolució de la projecció de vots estimats i escons fins al dimecres 20 de desembre. No obstant això, el dia abans de les eleccions es publicaran dues entregues del sondeig: una, com les anteriors, cap al migdia i l’altra, poc abans de la mitjanit

The National ofereix als electors un tracking diari elaborat per Feedback sobre les expectatives electorals, que a l’Estat espanyol està prohibit des de la mitjanit passada.           ].

Aquest situació paradoxal és responsabilitat exclusiva dels partits polítics amb representació parlamentària quan el 2011 es va reformar la llei electoral i van renunciar a adaptar-la a la nova era digital, mantenint el vet a publicar i difondre sondejos electorals des de cinc dies abans dels comicis. Això no obstant, tant partits (que estan finançats amb diners públics) com empreses encarreguen aquests trackings per conèixer les tendències de l’última setmana de campanya, que poden ser decisives per decantar la balança a les urnes.

Amb el tracking diari que publica The National es corregeix aquesta situació i els ciutadans poden accedir a la mateixa informació amb què treballen les elits.

La proposta de The National és idèntica a la del sondeig diari -i amb dues entregues el dia de reflexió- que publica El Periòdic d’Andorra des de les eleccions generals espanyoles del 2008. Aquest sondeig també es va publicar a les eleccions catalanes del 2010, les municipals del 2015 a Barcelona, les generals del 2015 i 2016 i es publicarà en les catalanes del 2017.