Esquerra Republicana veu cada cop més aprop Ciutadans i també Junts per Catalunya en les enquestes. Per això, ha decidit posar tota la carn a la graella i sortir a demanar un vot "útil" per ERC de cara al 21-D per "aturar el 155". Així ho ha assegurat la presidenta del Parlament i número quatre de les llistes, Carme Forcadell, que ha erigit ERC com "l'únic partit capaç d'aturar el 155" i "el vot útil per aturar Ciutadans". 

Aquest ha estat el primer acte de campanya de Forcadell, després que decidís mantenir-se en segon pla durant la campanya, per mantenir el paper institucional i salvaguardar-se, tenint en compte els processos judicials que té oberts pel procés sobiranista. Ara bé, el fet que les enquestes hagin reduït l'avantatge d'ERC i pronostiquin una victòria més ajustada dels republicans davant de Ciutadans i Junts per Catalunya, sumat al fet que el líder del partit, Oriol Junqueras, continuï empresonat; l'ha fet canviar d'opinió.

Així, Forcadell ha reaparegut a la campanya en un acte a Badalona, en una plaça que s'ha quedat absolutament petita i en la que s'han hagut de posar cadires supletòries per albergar les més de 500 persones que hi han assistit. La presidenta del Parlament també ha aprofitat el seu discurs per explicar com es troba després d'haver passat una nit a la presó d'Alcalà Meco, d'on va poder sortir després de pagar una fiança de 150.000 euros. 

En aquest sentit, ha assegurat que està "com el país": "trista i esperançada". "Hi ha quatre persones innocents a la presó", ha lamentat, tot fent una crida a l'"esperança" ja que ha assegurat que "la millor manera de treure'ls d'allà és "guanyant". Forcadell s'ha mostrat convençuda que ERC guanyarà les eleccions, tot i que ha criticat que els comissis són "imposats" i que els independentistes hi concorren en desavantatge. "Ni així guanyaran els del 155", ha reclamat. ​

Per la seva banda, la secretària general del partit i número dos de les llistes d'ERC, Marta Rovira, ha estat molt crítica amb Ciutadans i especialment amb la seva candidata, Inés Arrimadas. Per Rovira, la líder de Cs no pot ser "la presidenta de tots els catalans", com ella mateixa s'erigeix, quan vol acabar amb "tots els consensos que s’han fet a Catalunya durant anys", com la immersió lingüística, o quan "condecora els de 'a por ellos'". 

Retorn a la unilateralitat

L'acte a Badalona també ha servit com a avís per l'estat espanyol. Aquest ha estat el paper del líder de Demòcrates, Antoni Castellà, que ha assegurat que "si el govern espanyol no accepta la via unilateral retornem a la via unilateral". En aquest sentit, Castellà també ha enviat un missatge a la CUP assegurant que no es plategen "cap renúncia" i ha assegurat que tant ells com els cupaires han acceptat presentar-se a les eleccions, tot i considerar-les il·legítimes. 

Pel que fa al possible Govern que es podria formar després del 21-D, Castellà ha defensat que "guanyi qui guanyi l'únic president legítim és Carles Puigdemont i l'únic vicepresident Oriol Junqueras". El líder de demòcrates, i número 15 de la llista d'ERC per Barcelona, ha fet aquestes declaracions després que aquest divendres tant ERC com JuntsXCat obrissin un cos a cos entre ells per la presidència de la República. "Serem lleials al Govern de la República, però l'objectiu és derrotar el 155", ha assegurat, defensant també que només ERC és capaç de guanyar Cs, qui consideren el líder de la intervenció de l'autogovern.

A l'acte, en el que s'han sentit molts crits de "llibertat presos polítics", i en el que s'ha tornat a tenir un record molt especial per Oriol Junqueras, també hi han participat el número nou de les llistes i activista pels drets dels refugiats, Ruben Wagensberg, la número deu, Najat Driouech, i el líder del partit en l'àmbit municipal, Oriol Lladó.