Barcelona / 22-10-15 / Carme Forcadell al Parlament de Catalunya. / Foto: Sergi Alcazar Badia

Forcadell anirà a veure el Rei

"Segurament hi aniré, però encara no m'he plantejat com. Li he de comunicar quan tinguem president de la Generalitat, després de la investidura i no serà ràpid". Aquesta és la reflexió de la flamant presidenta del Parlament, Carme Forcadell, davant la pregunta de si complirà la prescripció legal de presentar-se davant el cap de l'Estat, el rei Felip VI, i comunicar-li el candidat a president de la Generalitat. Així ho ha afirmat al programa de TVE Aquí Parlem emès aquest cap de setmana.

Sánchez i Iglesias es truquen

El secretari general del PSOE, Pedro Sánchez, i el líder de Podem, Pablo Iglesias, s'han telefonat. Segons s'ha informat, han estat enraonant uns 25 minuts. Tots dos han coincidit a buscar "una solució política" per a la demanda catalana. Així mateix, han acordat seguir les converses sobre una virtual reforma constitucional, si bé discrepen sobre la convocatòria d'un referèndum a Catalunya sota els paràmetres del "dret a decidir". Tots dos van ser rebuts divendres pel president Mariano Rajoy a la Moncloa. 

I el POUM encara fa feina pel procés

Dissabte es van celebrar les jornades sobre el 80 aniversari de la creació del Partit Obrer Unificat Marxista, POUM. Una de les taules més interessants i intenses va ser la que va unir un dels ideòlegs de la CUP, el diputat Albert Botran, i l'exdiputat i cap visible dels independentistes d'EUiA, David Companyon. Tots dos unien el procés d'alliberament nacional a l'alliberament de classe tal com teoritzava el fundador del POUM, Andreu Nin. Companyon també va aprofitar per carregar contra l'esquerra que no s'apunta a defensar la "sobirania de l'hegemonia".

La CUP decideix com decidir

La CUP va celebrar aquest dissabte el seu consell polític a Barcelona. Un conclave que va servir per preparar el que la setmana vinent celebrarà de manera més àmplia a Perpinyà. Comptat i debatut, el programa de govern i la investidura, sigui d'Artur Mas o d'un altre nom, es decidirà en una assemblea amb tots els moviments que mantenen l'estructura interna de la CUP i el paraigua amb què es va presentar el 27, Crida Constituent-Per la ruptura.

Albiol s'encomana al TC

El líder dels populars a la Cambra catalana, Xavier García Albiol, va anunciar ahir la presentació d’un recurs d’empara davant el Tribunal Constitucional per tal d’evitar que se celebri finalment el que ja s’ha batejat com el “ple de la desconnexió”. Albiol demana que intervingui el TC, un cop més, per aturar el procés.

Observadors amb problemes a Turquia

Un grup de diputats catalans i exdiputats que actuaven d'observadors internacionals a les eleccions de Turquia no han pogut actuar amb  llibertat. Segons han denunciat els observadors i la Plataforma Azadi no han pogut accedir a col·legis on votava majoritàriament la població kurda.

La CECOT fa la guitza a Foment

Antoni Abat, president de la patronal CECOT, no deixa anar corda amb el pols que manté amb Foment del Treball. Entre un dels posicionaments més ferms d'Abat està la defensa del procés sobiranista que incomoda Foment. En una entrevista aquest diumenge al 3/24, Abad ha fet memòria i ha recordat Gay de Montellà, president de Foment, que la històrica patronal va subscriure el document en suport al dret a decidir encara que mai es va afegir a la Mesa que el defensava.

Batussa per En Comú Podem

Si ahir, el coordinador general d'EUiA, Joan Josep Nuet, posava el crit al cel perquè En Comú Podem, la "confluència d'esquerres" que esperona Ada Cola, els relegava, avui ha estat el torn d'ICV. El candidat ecosocialista a la confluència, Josep Vendrell, ha repetit en sengles entrevistes a RAC1 i CatRàdio que les negociacions grinyolen. “Amb aquest tipus d’operacions, són complexes, difícils, una part de la identitat s’ha de fer a un costat per deixar espai a la identitat comuna de la confluència i això provoca un debat", ha apuntat, prudent, Vendrell. “No és un tema fàcil”, ha sentenciat.  

El PP malfia del finançament de l'Íbex a C's

La diputada del PP al Congrés Dolors Montserrat ha criticat, en referència a C's, que hi hagi un partit "suposadament finançat per les grans empreses de l'Ibex" i que, en cas de governar, "haurien de tornar els favors". Així ho ha dit al programa Converses de Cope-Catalunya emès aquest diumenge, en el qual també s'ha mostrat partidària d'un govern PP-PSOE, abans que amb C's, en el cas que els populars guanyessin les eleccions.  

Tardà se les té amb ICV

Joan Tardà, cap de llista d'ERC a les espanyoles, ha comminat avui a ICV-EUiA que digui per què no poden els republicans pactar amb Artur Mas per bastir la república. Ho ha fet públicament i a través del seu twitter: 

Laporta entén Pujol

L’expresident del Barça Joan Laporta ha justificat que Jordi Pujol evadís impostos argumentant que durant molts anys l'Estat espanyol ha escanyat financerament Catalunya. Al programa El suplement de Catalunya Ràdio ha assegurat que el fet que “ens estiguin acribillant a impostos i que no veiem que el pagament d’aquests impostos tingui un retorn al nostre país” afavoreix que mota gent opti per intentar pagar menys.

Cospedal o l'Estat és amor i no bones raons

La secretària general del PP, María Dolores de Cospedal, ha demanat anteposar la "raó d'Estat" als interessos electorals. D'aquesta manera s'ha congratulat que els partits majoritaris a nivell d'Estat acordin fer front comú contra el procés sobiranista.

IU vol convèncer Rajoy del referèndum

El candidat d'IU, Alberto Garzón, no perd l'esperança i acudirà demà a l'entrevista amb el president, Mariano Rajoy. Garzón proposarà un acord de les forces democràtiques per solucionar políticament la demanda catalana i, de retruc, facilitar el referèndum.

Després de 40 anys, oneja la rojigualda a Arenys

L'emblemàtic Ajuntament d'Arenys de Munt:  

Els ianquis, amb la castanyada

El cònsol general dels EUA a Barcelona va aprofitar el 31 d'octubre per felicitar tant Halloween com... la castanyada. El cònsol Mandojana entén més la realitat catalana que molts dels seus veïns.