Al PP hi ha inquietud, i no poca pressa, perquè no es repeteixi un altre 9N a menys de 50 dies de les eleccions del 20D. Si aquell dia van aparèixer al carrer les urnes de cartró, però urnes al cap i a la fi, i 2,4 milions de ciutadans de Catalunya van participar en la votació, el risc és que ara el Parlament aprovi la resolució de JxSí i la CUP que declara obert el procés cap a la independència.

El líder dels populars a la Cambra catalana, Xavier García Albiol, va anunciar ahir la presentació d'un recurs d'empara davant el Tribunal Constitucional per tal d'evitar que se celebri finalment el que ja s'ha batejat com el "ple de la desconnexió".

La sessió extraordinària de la Cambra catalana es podria celebrar el proper dilluns al matí, abans de la primera sessió d'investidura, i coincidint amb el primer aniversari del procés participatiu o consulta celebrat el 9 de novembre del 2014. L'escenari provoca pavor en les files dels populars, encara que el president del Govern central, Mariano Rajoy, insisteix un i altre cop que l'Estat té a punt tots els mecanismes per aturar qualsevol vulneració de la legalitat espanyola o les decisions que se'n derivin, com ara la "desobediència" a les normes que emanin del TC [vegeu aquí el text íntegre de la proposta].

Anul·lar el ple de la desconnexió

L'objectiu de la petició d'empara, segons ha detallat García Albiol en un acte a Tarragona, és que l'Alt Tribunal "anul·li la celebració del ple de desconnexió". En cas de ser estimada la pretensió dels populars es produiria una situació del tot inèdita en la història de la democràcia espanyola: els jutges del TC impedirien que el legislatiu català celebri una reunió, el que suposa un pas més en l'escalada de tensió institucional oberta pel resultat dels comicis del 27S, en què les formacions independentistes van assolir 72 dels 135 escons de la Cambra catalana.

Argúcies parlamentàries

A parer d'Albiol, la resolució de JxSí i la CUP se situa "fora de les normes i la democràcia". De fet, en la cursa parlamentària oberta contrarellotge per evitar que el ple voti la proposta, el PP ja va aconseguir bloquejar la tramitació després que els grups promotors de la iniciativa la presentessin dimarts a la Mesa de la Cambra, com va avançar El Nacional. Els populars van usar l'estratagema de no constituir-se en grup parlamentari per aturar la convocatòria del ple. I en paral·lel, C's i el PP van presentar una petició de reconsideració de l'admissió a tràmit de la resolució.

La troca es pot començar a desembolicar a partir de demà, quan la Mesa convocaria la junta de portaveus i convidaria el PP a assistir-hi. L'òrgan que presideix Carme Forcadell i amb majoria independentista es podria reunir de nou divendres per convocar el "ple de la desconnexió" per dilluns 9. Aquest mateix divendres expira el termini perquè el PP es constitueixi com a grup parlamentari.

Simó, Corominas, Forcadell (JxSí) i Carrizosa (C's) a la Mesa del Parlament / EFE

Debat al govern de Rajoy

En tot cas, el PP no vol perdre la iniciativa en la contraofensiva contra els independentistes i, en particular, davant la puixança de Ciutadans. El president de la formació taronja, Albert Rivera –que divendres es va reunir a la Moncloa amb Rajoy dins de la ronda oberta pel president espanyol per consensuar una resposta d'Estat al "desafiament" sobiranista amb el concurs de l'oposició–, defensa que el TC actuï abans de la celebració del ple. En canvi, el Govern espanyol, en el si del qual no hi ha una posició unànime, sembla inclinar-se perquè l'Alt Tribunal actuï un cop s'hagi aprovat la proposició independentista. La petició d'empara al TC plantejada per Albiol se situa a mig camí. Així, en cas que el "ple de la desconnexió" s'arribi a celebrar, Albiol aposta perquè el Govern central presenti un "recurs d'inconstitucionalitat" contra la resolució independentista.

Contactes amb C's i PSC

El líder del PP al Parlament es posarà en contacte aquest dilluns amb la cap de l'oposició, Inés Arrimadas, de C's, i amb el primer secretari del PSC, Miquel Iceta, per oferir-los presentar junts el recurs d'empara davant el TC contra el citat ple. La idea del dirigent del PP català és presentar "un únic document" signat per les tres formacions del no per transmetre una "imatge d'unitat". Aquesta estratègia és calcada de la desplegada per Rajoy, qui, després d'haver-se vist amb Pedro Sánchez, Albert Rivera i Pablo Iglesias dimarts rebrà el líder d'Unió, Josep A. Duran i Lleida.

Investidura en l'aire

Albiol també va aprofitar per assenyalar que, al seu parer, el fet que la investidura d'Artur Mas com a president de la Generalitat estigui pendent de la decisió d'una assemblea de la CUP és una mostra més de l'"autèntic esperpent" que viu la política catalana. "El millor que podria passar és que CDC assumís que ha d'abandonar l'aventura del separatisme i obrir-se a acords amb altres formacions que no volen trencar Espanya", ha plantejat.

(FOTO: EFE)