"Ens hem reunit durant cinc hores per decidir sobre com decidim", ironitzava a El Nacional un dels participants al consell polític de la CUP i "acompanyants" celebrat ahir al casal El Noi de la Baliarda de Barcelona. A l'ordre del dia del conclave s'hi comptava preparar la trobada de dissabte vinent a Perpinyà de la tota la biosfera cupaire, establir com aprovar el full de ruta de la desconnexió que es pacti amb JxSí i, de retruc, decidir com aprovar un probable suport a la investidura d'Artur Mas.

Les CUP

"Decidirem més que Mas"

"Decisions sobre procediments de decisions és el que hem fet avui", insistia a El Nacional un altre dels participants al conclave. Aquest "procediment de decisions" serà una assemblea extraordinària integrada tant pels militants, uns 1400, i pels moviments i entitats que es van afegir a la CUP el 27S sota el paraigua de Per la ruptura-Crida Constituent. "Decidirem més que Mas", apunta un altre dels participants del conclave per deixar clar que continua primant l'algoritme temporal: el què, el com i després el qui.

Més ruptura, més a l'esquerra

"Que el representant de la Internacional Liberal a Catalunya hagi signat la declaració que vam presentar al Parlament és una mostra clara que quan més avança la ruptura més gira a l'esquerra", apuntava a El Nacional un dels integrants del consell polític de la formació anticapitalista. "El que van firmar l'altre dia hagués estat inimaginable fa pocs anys", destaca un altre dels membres de la direcció coral de la CUP. Dues reflexions que indiquen que la CUP comença a esvair dubtes sobre l'independentisme no de JxSí sinó de CDC, i que ahir es va exposar en el consell polític. Els temors de la CUP a que els convergents pactin amb l'Estat quan menys s'ho esperin es van afeblint. Els cupaires creuen que els convergents constaten que no hi ha cap possibilitat de pacte amb l'Estat, fins i tot, entre els sectors més refractaris amb les decisions unilaterals cap a la independència.

Casos de corrupció a CDC

El que més tem la CUP, però, és "el cercle viciós de la pressió judicial pels casos de corrupció que encerclen CDC". "Tenim l'espasa de Dàmocles que a mida que avancin les converses apareguin més casos o més imputacions del cercle més pròxim a Mas", recorda un altre participant del consell polític. En la mateixa balança hi posen possibles inhabilitacions de la Mesa del Parlament per la resolució cap a la independència, paralitzada per maniobres parlamentàries dels partits del no, que "canviarien del tot el ritme de les converses, el contingut, dels noms i del procés".

La "sorpresa" de les converses amb JxSí

També en el conclave es va apuntar el balanç de les converses amb JxSí tant pel full de ruta com per la investidura. Fonts dels negociadors admeten certa "sorpresa" pel "nivell de la preparació de la desconnexió" per part de CDC i ERC. "Es presenten a les trobades amb patracols de documents, estudis i esborranys de lleis enllestides per a la desconnexió", expliquen fonts dels negociadors a El Nacional.

Els mateixos cupaires admeten que es troben un "pèl descol·locats" davant la "feina feta" pel nucli dur de JxSí, i responen amb silenci quan se'ls pregunta si posen també sobre la taula les seves propostes concretes i treballades. A més, veuen Artur Mas decidit a portar personalment la negociació de la seva investidura més enllà del programa conjunt que s'aprovi.

El poderós GAP, el denominat Grup d'Acció Parlamentària que fiscalitza i orienta el treball dels diputats, i el Comitè d'Estratègia, el cervell que recull la informació de les negociacions i prepara l'estratègia a seguir, es veuen "saturats".  Els dos organismes interns han de treballar a marxes forçades per "processar" la quantitat d'informació que reben dels negociadors i orientar les respostes als plantejaments de JxSí.

"Socialdemocràcia radical"

Com a exemple posen el programa social que les dues formacions estan bastint. "Les dues parts estem cedint, ells avancen a l'esquerra i nosaltres limitem les nostres exigències, no podem fer la revolució de cop", apunta a El Nacional un membre del secretariat cupaire. "Totes dues parts hem trobat un punt comú com a port de sortida: la socialdemocràcia radical", sentencien.

"No pinten tants bastos"

Ara bé, tot i la preparació i el nivell de rigorositat de les propostes de JxSí, la CUP vol que "passes com la resolució per a la desconnexió han d'anar acompanyades de la força necessària i han de ser socialitzades". "Si la declaració no és socialitzada serà paper mullat", va recordar un membre del secretariat al Consell Polític.

"De moment, les converses, més que negociacions, continuen i el 'ho volem tot' es transformarà en el 'ho decidirem tot en assemblea'", explica un dels  membres del politburó cupaire. Tot plegat s'emmarca en una divisa clara: cap de les parts imagina unes eleccions anticipades. "No pinten tants bastos!", conclou per a El Nacional un dels tòtems de la formació.