Foment del Treball i Pimec han renunciat a recórrer l'ajornament de les eleccions després que diverses organitzacions, entre les quals la Lliga Democràtica, ja hagin presentat recurs contra aquesta decisió al TJSC. Així ho han decidit després de reunir aquest dilluns el Comitè Executiu per tractar aquest i altres temes. A Foment, la decisió ha estat presa per l'executiva i no ha arribat a sotmetre's a votació després que el president, Josep Sánchez Llibre, hagi apuntat que l'objectiu ja s'havia aconseguit amb la presentació de diversos recursos.

Ambdues patronals ja es van mostrar contràries a l'ajornament dels comicis, que han passat de celebrar-se el 14 de febrer al 30 de maig, i així ho van fer saber hores abans que el Govern prengués la decisió final el passat divendres.

Fins ara, ja hi ha sis recursos presentats contra l'ajornament: el de la Lliga Democràtica, el del PACMA, un d'Impulso Ciudadano, un de Federalistes d'Esquerres (entitat en l'òrbita del PSC), el d'Izquierda en Positivo i un d'un particular. 

"El fracàs del Govern"

En un dur comunicat, Foment ha carregat durament contra el Govern per no haver pres les mesures necessàries per tal de poder votar en la data prevista. També han lamentat que l'ajornament impedirà tenir uns nous pressupostos pel 2021. "No es pot governar un país amb uns pressupostos que desconeixen les conseqüències econòmiques de la pandèmia. L’ajornament de les eleccions mostra desídia en la planificació electoral i posa en evidència el fracàs del Govern", ha denunciat.

 

Durant el debat en el sí de la patronal, s'ha lamentat que a causa de "la falta de planificació per facilitar amb total seguretat sanitària la jornada electoral, el no disposar d’una Llei Electoral pròpia per agilitzar les decisions i, en termes més generals, la incapacitat de la administració per no avançar en el vot electrònic", no s'ha pogut votar en la data prevista.

La patronal també ha denunciat que en el decret d'ajornament, la "fonamentació del decret és insuficient i, per tant, arbitrària, i genera una preocupant inseguretat jurídica que deixa el país sense govern, sense pressupost i sense eleccions". "Les conseqüències d’aquesta decisió afecten greument a l’economia catalana i és per aquest motiu que s’insta el Govern de la Generalitat a la convocatòria d’eleccions quan l’anàlisi de les circumstàncies sanitàries millori. Sense haver d’esperar al 30 de maig", ha instat.

Cecot demana eleccions "al més aviat possible"

Per la seva part, Cecot ha lamentat l'ajornament de les eleccions del 14-F i ha reclamat que siguin "al més aviat possible" per així poder construir "una governança efectiva a Catalunya". La patronal ha plantejat diverses mesures per estimular la participació –i vetllar alhora per la salut de la població- com permetre diversos dies de votació, impulsar el vot a distància o implementar el vot electrònic.

"Fa mesos que s'hauria pogut preveure un escenari com el que ens hem trobat i l'administració podia haver-se anticipat i plantejat alternatives per poder dur a terme el procés electoral", han assenyalat des de la Cecot, que també lamenten que endarrerir els comicis al 30 de maig farà que no hi hagi un Govern ni un Parlament operatius "fins al setembre".

"Tot plegat endarrereix la presa de decisions respecte de mesures i propostes per a la reactivació i la recuperació econòmiques que necessitem", han assegurat des de la patronal liderada per Antoni Abad, que també ha descartat qualsevol mena de recurs contra l'ajornament de les eleccions.

Pluja de recursos

Foment no ha deixat cap mena de dubte en què la renúncia a presentar un recurs és a causa de les impugnacions ja presentades per diverses organitzacions polítiques. "Des de Foment s’ha considerat necessari iniciar una nova etapa en la qual el nou Govern mostri més capacitat de diàleg, escolti els agents socials i incorpori els requeriments del món econòmic a l’acció de govern", ha reclamat.

Qui encara no ha presentat el recurs ha estat el PSC, que avui mateix ha confirmat que està a l'espera del que diguin els seus assessors jurídics. Tanmateix, tant la Lliga Democràtica com Federalistes d'Esquerres, formacions afins al partit de Miquel Iceta, sí que han presentat un recurs, fet que ha portat partits com ERC a acusar-los de "fer la feina bruta" dels socialistes.

Imatge principal: A l'esquerra, el president de Pimec, Josep González. A la dreta, el president de Foment, Josep Sánchez Llibre / Autor: Sergi Alcàzar