El partit extraparlamentari Lliga Democràtica, presidit per Astrid Barrrio, ha decidit recórrer al Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) el decret pel qual es deixa sense efecte la celebració de les eleccions del 14 de febrer a causa de la crisi sanitària derivada de la pandèmia del coronavirus. Aquest recurs se suma així als quatre que ja hi ha presentats i els que es preparen, un dels quals es pot substanciar aquesta mateixa tarda a primera hora, ja que la cúpula de la patronal del Foment del Treball celebrarà una reunió extraordinària amb un únic punt de debat a sobre de la taula: recórrer al TSJC l'ajornament electoral decidit i tornar a situar el dia de votació el 14 de febrer.

A banda d'aquest recurs, cal comptar també el presentat pel PACMA per vulneració de drets fonamentals, presentat abans de l'ajornament, i tres més un cop conegut l'ajornament, el d'Esquerra en Positiu, un d'Impulso Ciudadano i el d'un particular, que demana mesura cautelaríssima.

"Extrema gravetat"

En un comunicat, Lliga Democràtica considera d'"extrema gravetat deixar sense efecte la convocatòria electoral, tenint en compte la precarietat institucional que viu la Generalitat, sense president des de la inhabilitació de Quim Torra com a president de la Generalitat i amb un Govern absolutament dividit".

"Acomodar la celebració dels comicis i la formació d'un nou Govern als seus interessos electorals posant com a excusa la pandèmia és, en aquestes circumstàncies, una enorme irresponsabilitat que ocasiona un greuge inassumible" al conjunt de catalans i la seva economia, apunten.

Es dona la circumstància que Lliga Democràtica havia renunciat a participar en les eleccions del 14-F perquè no va arribar a un acord electoral amb el PSC i va desistir de presentar-se en solitari.

Just conèixer-se la notícia, el vicepresident en funcions de president, Pere Aragonès, ha assenyalat que és el moment de demanar "responsabilitat" i ha recordat que "totes les formacions menys una van donar suport a l'ajornament de les eleccions".

Recurs vinculat al PSC

A aquest recurs anunciat també s'hi ha sumat Federalistes d'Esquerra, entitat en l'òrbita del PSC, que ha anunciat aquest dilluns a la tarda l'obertura d'accions legals contra el decret de la suspensió de les eleccions del 14-F. En un comunicat, difós a través de les xarxes, l'entitat ha assegurat que presenten un recurs davant del TSJC contra l'ajornament dels comicis.

A tot això se suma l'actitud de Vox, que divendres va anunciar que revisaria per complet el decret de suspensió per avaluar si era procedent presentar algun tipus de recurs.