Aviat farà un any que Quim Torra va donar el seu Govern per amortitzat, reconeixent que no tenia "més recorregut". Les circumstàncies han fet que, malgrat haver-la sentenciat el 29 de gener del 2020, aquesta acabarà sent la legislatura més llarga de la dècada. Des del tripartit de 2006-2010 que un Govern no arribava als quatre anys. La conseqüència: que aquesta està cridada a ser la precampanya més llarga de la història recent. A ERC han esmolat les urpes per carregar contra el PSC. "Intuïm que des de la Moncloa volen tornar a fer un 155 jugant amb la pandèmia". Ha estat la contundent acusació de la portaveu dels republicans, Marta Vilalta

L'actitud dels socialistes catalans contra l'ajornament de les eleccions catalanes, acordat entre el Govern i la majoria de partits amb representació al Parlament —tots excepte el PSC—, ha enervat ERC, que sospita que el govern de Pedro Sánchez està "maniobrant per interferir" en les eleccions catalanes, com va passar amb el 155, pressionant determinats actors del seu entorn per evitar l'ajornament per la via judicial. Vilalta ho ha definit com un exercici de "cinisme, frivolitat i irresponsabilitat". La líder d'ERC lamenta que "juguin a fer electoralisme en comptes de prioritzar la salut de les persones". 

Aquest dilluns, la Lliga Democràtica, formació que havia estat negociant amb el PSC per bastir una coalició de cara a les eleccions, ha anunciat que recorrerà el decret d'Aragonès que suspèn els comicis del 14-F. La percepció dels republicans és que "fan la feina bruta al PSC per impugnar les eleccions". "Se'ls veu el llautó", ha denunciat Vilalta. Amb tot, els republicans no es plantegen, per ara, trencar relacions amb el PSOE a Madrid. 

Advertència a Foment

Com si fos un bumerang, ERC aprofita la pressió per l'ajornament electoral per marcar perfil propi. Per exemple, davant l'amenaça de Foment del Treball de recórrer també la decisió de posposar les eleccions fins al 30 de maig. 

En nom del seu partit, Vilalta ha advertit que "els poders econòmics sempre han volgut manar, intercedir i ser influents, però això no pot ser"; que ERC és aquí "per canviar això que sigui el poder econòmic qui acabi decidint sobre la vida de les persones". 

La revisió del pacte amb JxCat

Al marge de les crítiques al PSC, a ningú no se li escapa que la continuïtat de la legislatura és forçosa i que la pròrroga electoral tensarà encara més les costures de la ja de per si difícil convivència entre els socis de l'executiu. 

Aquest dilluns, el vicepresident Pere Aragonès ha anunciat que demanarà als socis de JxCat revisar l'acord de convivència que van rubricar al setembre, quan el president Quim Torra va ser inhabilitat. Hores després, Vilalta ha afegit que cal "posar al dia" les relacions per "no desgastar més la ciutadania" i ha assenyalat que, des del Govern, JxCat "es dediquen més a fer campanya".