A Alemanya està prohibit totalment l'ús de simbologia nazi, en molts casos amb penes de presó. Ho tracta el Codi Penal amb una reglamentació detallada i de gran complexitat, que intenta recollir totes les casuístiques.

Està totalment prohibida l'esvàstica, la salutació hitleriana, l'himne del Partit Nazi i l'ús o distribució de símbols i cançons nazis, així com també la imatge d'Adolf Hitler, segons l'article 86 del Codi Penal alemany. El catàleg de prohibicions, en el qual intervé l'Oficina Federal per a la Protecció de la Constitució, és molt detallat i inclou des de la creu cèltica del prohibit Moviment Socialista Popular-Partit del Treball, passant pel Triangle de Comandància de la Federació de Joves Alemanyes, les condecoracions del partit NSDAP, el símbol de la calavera de les unitats SS del Partit Nazi, els estendards del Führer, les banderes de guerra del III Reich, l'Ordre de la Sang que es va lliurar als participants en l'intent de cop d'Estat de Munic, els braçalets amb l'esvàstica, les dagues de les SS, i la insígnia de caps rapats amb la victòria.

També està prohibit negar l'Holocaust, un intent que sempre ha perseguit la ultradreta alemanya. Està penat amb fins a 5 anys de presó.

La legislació alemanya també preveu multes i penes de presó fins a 3 anys si es distribueix material que pretengui continuar "els esforços d'una organització nacionalsocialista".

Fer la salutació nazi comporta d'entrada una multa d'uns 500 euros, amb possible detenció fins que tot s'aclareixi. I si l'individu és funcionari públic, pot ser suspès de feina. Si aquests gestos es produeixen dins d'un acte públic o en un concert, la policia el pot suspendre.

Al costat d'això hi ha una llarga llista d'excepcions justificades, segons la televisió alemanya Deutsche Welle. Aquest seria el cas si els símbols s'han de fer servir per raons pedagògiques, en la defensa davant d'atacs a la Constitució, per raons d'art, de ciència, d'investigació o ensenyament, o en el cas que s'hagi d'informar de fets d'actualitat, històrics i "propòsits similars". També es permet qualsevol adaptació satírica, o la creu gammada amb una ratlla que la travessi, com va dictar la Justícia alemanya el 2007.

També està permès que qualsevol persona pugui tenir algun article amb esvàstica, de la SS o altres símbols inconstitucionals, "si pot garantir que només un nombre limitat de persones el pugui veure". És legal també vendre un casc original de les SS en un mercat de carrer, si es tapen els símbols. En canvi no es pot vendre una rèplica d'aquest casc.

La precisió més recent és del 2018, i autoritza que es puguin veure símbols nazis com les esvàstiques en videojocs referents a la Segona Guerra Mundial. Fins llavors es veien, però sempre modificats, com també va passar inicialment en les pel·lícules.