Noves peticions de dimissió de Fernando Grande-Marlaska al món de la justícia. L'Associació Professional Independent de Fiscals (APIF) ha demanat aquest dimecres al ministre de l'Interior que abandoni el càrrec en no haver respectat la separació de poders després de saber-se que el cap de la Comandància de la Guàrdia Civil a Madrid, el coronel Diego Pérez de los Cobos, va ser cessat per "no informar del desenvolupament d'investigacions i actuacions de la Guàrdia Civil al marc operatiu i de Policia Judicial amb finalitats de coneixement".

L'APIF s'afegeix a la petició de diverses associacions de jutges i arriba un dia després que El Confidencial publiqués el document oficial en el qual la mateixa directora general de la Guàrdia Civil, María Gámez, explicava les raons del cessament.

Sortida correcta

Segons l'associació de fiscals, "la impressió que l'esmentat coronel va ser cessat per acatar els deures de reserva imposats per la jutgessa d'instrucció s'acaba de confirmar ara. I creiem que no hi ha sortida correcta a aquest assumpte diferent de la dimissió del ministre". En aquesta línia, l'APIF ha instat Grande-Marlaska a valorar "com hauria actuat" davant del Ministeri de l'Interior si això "l'hi haguessin fet a ell com a magistrat". Així, han carregat contra el ministre per "actuar contra un funcionari simplement perquè va acatar la llei".

Per tot això, l'associació ha reclamat que s'abordi la creació d'una policia judicial que depèn de jutges i fiscals amb garanties d'indemnitat per als funcionaris de Policia i Guàrdia Civil "complidors de la llei", de manera que "el que ha passat en aquest cas i en alguns altres" de registrats en el passat "no pugui repetir-se".

Crítiques des d'altres associacions judicials

L'APIF no està sola. L'Associació Judicial Francisco de Vitòria (AJFV) també ha demanat el cessament o la dimissió del ministre de l'Interior per haver "perdut tota la legitimitat per a qualsevol càrrec executiu". L'AJFV considera "inacceptable" que un Estat democràtic permeti a un ministre d'Interior "prendre represàlies contra un alt cap de la Policia Judicial per no revelar actuacions d'investigació policial en el marc d'una instrucció".

En el mateix sentit s'ha posicionat el Fòrum Judicial Independent (FJI), des d'on apunten que una persona aliena a la investigació "no es pot interessar per les actuacions" per molt que sigui el superior d'aquests guàrdies civils, tal com apunten que reflecteix la carta de cessament de Pérez de los Cobos.

Per la seva part, l'Associació Professional de la Magistratura (APM) ha demanat aquest dimarts al Consell General del Poder Judicial (CJPG) que analitzi el cessament de dels Cobos i adopti les mesures necessàries per protegir el principi d'independència judicial i assegurar que els jutges puguin desenvolupar la seva tasca sense cap ingerència.