El ministre de l'Interior, Fernando Grande-Marlaska, va justificar la destitució del coronel Diego Pérez de los Cobos com a màxim responsable del cos armat a Madrid per una "pèrdua de confiança" i en el marc d'una remodelació de la cúpula de la Guàrdia Civil. Un document demostra ara que va ser cessat per "no informar del desenvolupament d'investigacions i actuacions de la Guàrdia Civil, en el marc operatiu i de policia judicial, a efectes de coneixement", concretament les referides a la investigació encarregada per la jutge que instrueix la causa del 8-M i el coronavirus.

En un document al qual ha tingut accés El Confidencial, signat per la directora general de la Guàrdia Civil, María Gámez, es reconeix que el motiu de la destitució del coronel de los Cobos és la negativa a informar-lo sobre investigacions judicials. El document, qualificat de reservat, va ser la proposta de cessament enviada el diumenge 24 de maig a les 22.14 hores al secretari d'estat de Seguretat, que el va signar per tal que es fes efectiu el cessament. Segons El Confidencial, quan Gámez va retreure en una conversa telefònica a De los Cobos que no informés sobre les investigacions del 8-M aquell mateix diumenge, el coronel ja estava formalment destituït.

Incomplir els procediments

Fonts del Ministeri de l’Interior han insistit davant la publicació del document que el cessament va ser per “una pèrdua de confiança” derivada, “entre d’altres, perquè es va incomplir el procediment de comunicació d’actuacions, als sols efectes de coneixement, no del contingut d'aquestes”. Les mateixes fonts d’Interior insisteixen que el document acredita que la Guàrdia Civil i el ministeri  “ni coneixien les actuacions, ni van tenir accés a l’informe”.

Grande-Marlaska, en seu parlamentària, va atribuir el cessament a un procés de reestructuració de la cúpula de la Guàrdia Civil i va afirmar que ni ell, “ni ningú del Ministeri ni de la direcció general de la Guàrdia Civil, ha demanat a Pérez de los Cobos ni l’informe ni coneixements sobre el contingut de l’informe del 8-M”. Aquest ha estat l'argumentari defensat des del primer moment per l'executiu espanyol.