Diverses associacions de jutges han carregat aquest dimarts contra el ministre de l'Interior, Fernando Grande-Marlaska, després de saber-se que va cessar el cap de la Comandància de la Guàrdia Civil a Madrid, el coronel Diego Pérez de los Cobos, per ocultar informació al govern en la investigació judicial sobre el 8-M.

L'Associació Professional de la Magistratura (APM) ha demanat aquest dimarts al Consell General del Poder Judicial (CJPG) que analitzi el cessament de de los Cobos i adopti les mesures necessàries per protegir el principi d'independència judicial i assegurar que els jutges puguin desenvolupar la seva tasca sense cap ingerència.

En un comunicat, el Comitè Executiu de l'APM ha indicat que com a associació de jutges i des del respecte a la independència judicial i a la divisió de poders no "li correspon demanar cessaments o dimissions" per aquest cas però per les mateixes raons insten al CGPJ prendre mesures després d'analitzar l'ocorregut amb el cessament de Pérez de los Cobos.

Aquesta exigència de la segona associació judicial més representativa arriba després que s'hagi publicat aquest dimarts el document oficial en el qual la mateixa directora general de la Guàrdia Civil, María Gámez, explicava les raons del cessament. I a més arriba al mig de la investigació judicial sobre la manifestació del 8-M i el presumpte delicte de prevaricació que podria haver comès el delegat del Govern, José Manuel Franco, en autoritzar-la.

En qualsevol cas, ha subratllat que el cessament ordenat per Marlaska, decisió "emparada, justificada i sustentada" pel president del govern espanyol, Pedro Sánchez, és incompatible "amb els principis essencials en què es basa el nostre Estat de Dret, la separació de poders i l'imperi de la Constitució com a norma fonamental que ens hem donat tots els espanyols com salvaguarda d'una convivència pacífica".

AJFV demana el cessament

L'Asociación Judicial Francisco de Vitoria (AJFV) ha demanat aquest dimarts el cessament o la dimissió del ministre de l'Interior, Fernando Grande-Marlaska, per haver "perdut tota la legitimitat per a qualsevol càrrec executiu".

En el seu comunicat, l'AJFV considera "inacceptable" que un Estat democràtic permeti a un ministre d'Interior "prendre represàlies contra un alt cap de la Policia Judicial per no revelar actuacions d'investigació policial en el marc d'una instrucció". Entenen que es tracta d'una sanció contra Pérez de los Cobos, malgrat que el ministre de l'interior hagués parlat en un primer moment de "pèrdua de confiança" per justificar el cessament.

En el mateix sentit que l'AJFV s'ha posicionat el Fòrum Judicial Independent (FJI), des d'on apunten que una persona aliena a la investigació "no es pot interessar per les actuacions" per molt que sigui el superior d'aquests guàrdies civils, tal com apunten que reflecteix la carta de cessament de Pérez de los Cobos.

Així, han qualificat la raó del cessament d'"absurda excusa" i han recordat a Interior que a Espanya hi ha la separació de poders i que a més hi ha reserva sobre aquestes actuacions. "Això és molt greu", han indicat la portaveu del FJI, Concepción Rodríguez, per després insistir que no entén com ha pogut ocórrer|passar sobretot quan el ministre és magistrat i coneix per tant la norma sobre Policía Judicial.