La Fiscalia General de l'Estat vol evitar que els violadors es deslliurin de la presó després d'assolir acords de conformitat amb les víctimes. Dos casos recents de violadors confessos en seu judicial han acabat sense que trepitgin la presó i han activat les alertes de la Fiscalia. Es tracta del cas de dos policies d'Estepona (Màlaga) i d'un jornaler de Mula (Múrcia) que van aconseguir esquivar la presó gràcies a un acord econòmic amb la víctima i la Fiscalia i un simple curs d'educació sexual, tot i acreditar-se judicialment que van cometre l'agressió sexual. Segons informa aquest divendres el diari El País, el ministeri públic prepara una circular per considerar proves preconstituïdes les declaracions de les víctimes a la fase de recerca.

Per això, el ministeri fiscal està preparant durant aquests dies una notificació que doni una resposta a aquest tipus de casos per intentar que els violadors no s'estalviïn la presó. Ja en la seva compareixença al Congrés dels Diputats a finals de juliol, el recentment nomenat nou fiscal de l'Estat, Álvaro García Ortiz, es va comprometre a "explorar tots els aspectes possibles de protecció de les víctimes". Va defensar que aquestes han de ser emparades en el procés el testimoni del qual "és imprescindible per a la persecució dels delictes". "No són les víctimes les que s'han d'adaptar al procés de la justícia, som nosaltres, els fiscals, els que ens hem d'adaptar”.

Molts processos acaben sense condemna

Un estudi del Consell General del Poder Judicial datat el 2008, només quatre anys després que l'Estat tingués la primera llei de protecció a les víctimes de violència de gènere, va detectar que nombrosos procediments tramitats per aquest tipus d'episodis, fins a un 44%, acabaven sense condemna perquè la víctima de l'agressió s'acollia a la dispensa del deure de declarar i el tribunal no tenia altres elements incriminatoris contra els autors del delicte. L'Observatori per a la Violència de Gènere, dependent del CGPJ, va proposar aquell any una solució: “Concedir valor i eficàcia en el judici i, per tant, en la sentència, a les declaracions prestades per la víctima a la instrucció, a presència judicial i amb la garantia de la contradicció, cosa que, si s'escau, requeriria concedir a aquesta prova el caràcter de prova anticipada a la Llei d'Enjudiciament Criminal”.

Una nova interpretació jurídica

En la circular que prepara la Fiscalia de l'Estat, s'encoratjarà tots els fiscals perquè defensin una aplicació o interpretació extensiva del concepte de vulnerabilitat en les víctimes de violacions que han optat per arribar a un acord de conformitat amb l'agressor per evitar haver d'anar a judici i reviure tot el fet ocorregut. Així doncs, el fiscal mantindrà la seva acusació en aquests casos defensant davant del tribunal que la declaració de la víctima durant tota la investigació tingui un valor probatori suficient perquè es dicti sentència sense necessitat d'un nou interrogatori durant el judici.