La Fiscalia ha demanat a la sala penal de Tribunal Suprem que rebutgi la querella contra el ministre Fernando Grande Marlaska pel cessament del coronel Diego Pérez de los Cobos presentada per un grup d’advocats. Els lletrats consideren que el titular d’Interior hauria pogut cometre delictes de prevaricació, falsetat documental i coaccions.

Segons informa El Español, la Fiscalia del Tribunal Suprem va presentar dijous passat un informe on argumenta que el cessament del coronel de la Guàrdia Civil  no té rellevància penal i no hi veu indicis de delicte. Per contra, sí que entén que la destitució no va estar prou motivada, fet que podria tenir conseqüències en la jurisdicció contenciosa administrativa. Amb tot inisiteix que no hi veu prevaricació.

Cessament fulminant

El coronel Diego Perez de los Cobos va ser cessat com a responsable de la comandància de la Guàrdia Civil de Madrid el 24 de maig per la directora general de la Guàrdia Civil, María Gámez, per no haver informat de les investigacions fetes pel cos armat a petició de la jutge que investigava la responsabilitat del govern espanyol per haver autoritzat la manifestació del Dia de la Dona del 8 de març, coincidint amb l’inici de la pandèmia del coronavirus

Fernando Grande Marlaska Congrés EFE

El ministre Fernando Grande Marlaska intervé al Congrés dels Diputats. Foto: EFE

El ministre va justificar en seu parlamentària el cessament per Pérez de los Cobos en el marc d’una remodelació de la cúpula del cos armat. Posteriorment va admetre que hi havia una pèrdua de confiança envers el comandament. Un document de la directora general de la Guàrdia Civil confirma, però que al darrera de la destitució hi ha el fet que no s'informés de les investigacions judicials i de la filtració a la premsa dels informes.

Indignació

El cessament del coronel de la Guàrdia Civil, que es va significar per la repressió de l’1-O, va ser contesta amb indignació tant per la Guàrdia Civil com pels partits de l’oposició. Tant Vox com el PP s’han erigit en els grans defensors del coronel i han carregat contra el ministre Marlaska.

El coronel va presentar recurs contra el seu cessament el 23 de juny passat, un recurs que amb tota probabilitat serà rebutjat pel ministre de l'Interior. USerà llavors quan Pérez de los Cobos porti el cas davant la justícia contenciosa-administrativa.