El ministre de l'Interior, Fernando Grande-Marlaska, ha destituït el cap de la Comandància de la Guàrdia Civil a Madrid, el coronel Diego Pérez de los Cobos, per "pèrdua de confiança". El coronel va ser responsable de la violència policial exercida durant el referèndum de l'1 d'octubre del 2017 a Catalunya. Però la destitució no està vinculada amb aquests fets, sinó amb el 8-M.

Fonts del ministeri han confirmat a ElNacional.cat el cessament sense revelar els motius pels quals aquest departament ha perdut la confiança en el coronel, encara que segons Eldiario.es, que cita fonts de la Guàrdia Civil, el cessament seria a causa que Pérez de los Cobos no va informar els seus superiors que els agents sota el seu comandament havien lliurat a la jutgessa un informe sol·licitat per ella sobre la presumpta responsabilitat penal en la convocatòria feminista del 8 de març. La magistrada de Madrid Carmen Rodríguez-Medel manté imputat el delegat del Govern a Madrid, José Manuel Franco, per la causa oberta al seu jutjat, el número 51 de Madrid, arran de la denúncia d'un particular.

Per la seva part, El Mundo afirma que la destitució estaria relacionada amb la polèmica generada pel dispositiu de seguretat a Galapagar (Madrid), a l'habitatge del vicepresident Pablo Iglesias i la ministra Irene Montero. No obstant això, des d'Interior ho desmenteixen.

Acusacions contra Simón

El jutge investiga Franco per un suposat delicte de prevaricació fruit d’una denúncia de l’advocat Víctor Valladares, i l’informe de la Guàrdia Civil conté acusacions cap al director del Centre de Coordinació d’Alertes i Emergències Sanitàries del Ministeri de Sanitat, Fernando Simón, a qui atribueix la comissió de delictes.

L’informe de la Guàrdia Civil apuntava que Simón disposava de dades sobre la gravetat de la crisi tres dies abans de la manifestació del 8-M perquè les havia facilitat durant una reunió amb els responsables d’un congrés evangèlic que havia de tenir lloc a Madrid entre el 19 i el 21 de març i que havia estat prohibit pel Ministeri de Sanitat.

La Guàrdia Civil contraposa aquestes precaucions de Simón respecte a l’acte religiós amb la permissivitat pel que fa a la manifestació del 8-M. També recorda que l'Organització Mundial de la Salut havia advertit del risc dels actes multitudinaris el 14 de febrer.

L’informe assegurava també que el cos armat havia demanat al Centre d’Alertes Sanitàries que aportés tota la documentació sobre el covid-19 del que disposava abans del 8-M i que aquest organisme no havia remès aquesta documentació.

Coordinador policial de l'1-O

Pérez de los Cobos va coordinar el dispositiu policial que va actuar de forma violenta contra el referèndum independentista de l'1-O a Catalunya en qualitat de director del Gabinet de Coordinació i Estudis dependent de la Secretaria d'Estat de Seguretat.