Les protestes per l’empresonament de Pablo Hasél porten cua a Madrid. La Fiscalia del Tribunal Suprem investigarà el portaveu al Congrés d’Unidas Podemos, Pablo Echenique,  arran del tuit que va publicar mostrant el seu suport als joves que es van manifestar contra la detenció i ingrés a la presó del raper.

La Confederació Espanyola de la Policia va denunciar Echenique el 22 de febrer passat al considerar que el podemita va poder incitar a la comissió d’un delicte d’alteració de l’ordre públic amb el tuit que va publicar la nit del 17 de febrer durant la celebració d’una manifestació a la Puerta del Sol de Madrid i les que s'estaven fent en diferents punts de Catalunya. "Tot el meu suport als joves antifeixistes que estan demanant justícia i llibertat d’expressió als carrers. Ahir a Barcelona, avui a la Puerta del Sol”, escrivia el portaveu al Congrés. I posava el focus en la violència policial: “La violenta mutilació de l’ull d’una manifestant ha de ser investigada i s’han de depurar responsabilitats amb contundència”.

"Suport públic qualificat"

El sindicat policial, en la denúncia que va presentar a la Fiscalia, afirmava que quan el diputat va fer la publicació eren de domini públic els aldarulls que s’estaven registrant a la plaça madrilenya. Els denunciants sostenen que, “sense condemnar els actes violents que s’estaven produint”, Echenique va llançar un missatge “que els participants en els fets només van poder interpretar com una mostra d’elogi, suport i legitimació a les agressions contra la policia, el mobiliari urbà i comerços”. Al parer de la Confederació Espanyola de la Policia, els protagonistes dels aldarulls van rebre un “suport públic qualificat” que va reforçar els actes vandàlics.

La denúncia del sindicat policial va en la línia de les crítiques llançades en el seu moment per PP, Vox i Cs al Congrés, crítiques que van ser rebutjades de ple per Podemos. El mateix Echenique, en una entrevista a TVE, va assegurar que: “És evident que ningú no dona suport a la crema de contenidors o al saqueig de negocis”. Amb tot, la posició del partit liderat per Pablo Iglesias davant les protestes en suport de Hasél va provocar friccions dins la coalició del govern espanyol.

Obertura de diligències a l'Audiència Nacional

Paral·lelament, el jutge de l'Audiència Nacional José Luis Calama ha obert unes altres diligències arran d'una querella de Vox. El portaveu del partit d'extrema dreta al Congrés, Iván Espinosa de los Monteros, ha dit que hi ha molts polítics "irresponsables" que han estat "durant massa temps incitant a la violència" i que gràcies a Vox aquests comportaments "tindran algunes conseqüències".

"No es pot estar alhora al Govern i a l'oposició, incitant que cremi el carrer", ha dit Espinosa de los Monteros, que veu molt greu que membres de partits que són a l'Executiu siguin "els que inciten al terrorisme de carrer.

Si el jutge Calama considerés que existeixen indicis d'una actuació delictiva, hauria de remetre una exposició raonada al Suprem perquè aquest tribunal decidís si investiga o no Echenique, perquè l'Audiència Nacional no és competent per fer-ho. 

 

Foto principal, Pablo Echenique / Efe