Com si el terrorisme d’ETA hagués tornat deu anys més tard. Almenys, en el terreny polític i mediàtic. Avui, les preguntes dirigides a Unidas Podemos han estat reiterades: ¿“condemna o no la violència” a les manifestacions contra l’empresonament de Pablo Hasél? Després de ser qüestionat per la seva piulada de suport als manifestants, el portaveu parlamentari Pablo Echenique ha hagut de rebatre que “ningú no dona suport a la crema de contenidors o al saqueig de negocis”. Ho ha hagut de repetir diverses vegades. El dirigent de Podemos ha criticat que aquest és un “fals debat” que només busca “evitat el debat de fons”, el de la situació dels joves i també de la llibertat d’expressió.

Echenique va ser l'objectiu dels dards de la resta de formacions, inclòs el PSOE, després d’una piulada el passat dimecres, durant la manifestació a la Puerta del Sol de Madrid. "Tot el meu suport als joves antifeixistes que estan demanant justícia i llibertat d’expressió als carrers. Ahir a Barcelona, avui a la Puerta del Sol”, escrivia el portaveu al Congrés. I posava el focus en la violència policial: “La violenta mutilació de l’ull d’una manifestant ha de ser investigada i s’han de depurar responsabilitats amb contundència”.

En una entrevista aquest dilluns al migdia a TVE, Pablo Echenique ha respost a la pregunta: “És evident que ningú no dona suport a la crema de contenidors o al saqueig de negocis”. En aquest sentit, ha reiterat per activa i per passiva que és un “fals debat” sobre el que està passant. “S’està evitant el debat de fons” sobre la llibertat d’expressió, la situació dels joves o la “manca de normalitat democràtica”, ha rebatut el portaveu parlamentari. Feta la “condemna”, ha considerat “ridícul” que li demanin aquesta.

El PP “menteix”

Pablo Echenique també ha estat preguntat per les declaracions del número dos del PP, Teodoro García Egea, assegurant que havien aconseguit excloure Podemos de les negociacions per a la renovació del Consell General del Poder Judicial. “Ha mentit. És una notícia falsa”, ha assegurat el dirigent de Podemos durant l’entrevista. A més a més, ha assegurat que “La Moncloa ho ha desmentit” aquest matí. No obstant això, fonts del govern espanyol simplement han evitat comentar les declaracions de García Egea.