Una jove va perdre un ull en els aldarulls d'ahir a Barcelona per l'empresonament de Pablo Hasél. El Centre Irídia, que ha denunciat el fet inicialment, atribueix la lesió a un impacte de bala de foam. Segons el col·lectiu, la ferida és una jove de 19 anys.

Durant els aldarulls, va transcendir a les xarxes socials la imatge de la jove amb el rostre ensangonat. El SEM ha explicat que en una primera exploració no se la va considerar greu, però que un cop a l'hospital va haver de ser operada. Irídia, que indica que l'operació s'ha fet avui, demana imatges per investigar els fets d'entre dos i tres quarts de nou de la nit a Via Augusta entre Diagonal i Travessera de Gràcia.

La manifestant, que està ingressada a l'Hospital Clínic de Barcelona, ha sofert un esclat del globus ocular, està greu, però no es tem per la seva vida, han indicat les fonts citades.

En un comunicat, la codirectora d'Irídia, Anaïs Franquesa, ha explicat que la manifestant ha estat operada aquest dimecres de les ferides causades per un projectil de precisió en un ull i ha fet una crida als qui puguin aportar imatges del moment de l'impacte, perquè pugui ser investigat.

Franquesa considera "molt greu" que tant en les protestes contra la sentència del procés com ahir resultessin ferits manifestants pel tret de bales de foam, ja que es tracta d'un projectil de precisió, a diferència de les pilotes de goma, que es disparen contra terra i la seva trajectòria és difícilment controlable.

L'ús de projectils de foam, precisament, s'ha estès entre els antidisturbis en substitució de les pilotes de goma, l'ús de les quals va prohibir el Parlament arran del cas d'Ester Quintana, que va perdre un ull a Barcelona en una vaga general.

Franquesa ha considerat "sorprenent" que el conseller d'Interior, Miquel Sàmper, no hagi donat explicacions sobre el cas en la seva roda de premsa d'aquest matí i ha emplaçat els Mossos d'Esquadra a "generar mecanismes adequats per garantir que no es produeixin usos irregulars de les bales de foam".

A més, ha exigit per a aquesta propera legislatura "una profunda revisió al Parlament dels mecanismes de control, avaluació, investigació i sanció interns" dels Mossos d'Esquadra, especialment pel que fa a l'ús de material antidisturbis.