Falten mans per comptar ja les diferències i enfrontaments públics entre el PSOE i Podemos, entre els dos socis del govern espanyol. Aquest cop, el detonant han estat les protestes per l'empresonament del raper Pablo Hasél, que van començar a Catalunya i el País Valencià, però s’han estès per tot l’Estat, fins a la mateixa capital espanyola. Mentre els de Pablo Iglesias s’han posat del costat dels manifestants, davant la injusta detenció, els de Pedro Sánchez han tancat files amb les forces de seguretat i contra els aldarulls viscuts durant les dues últimes nits. Les discrepàncies han anat acompanyades d’un intercanvi de retrets, ja habitual entre les dues formacions.

Tot va esclatar ahir al vespre, en plenes protestes a Madrid i Barcelona, amb una piulada del portaveu parlamentari Pablo Echenique: “Tot el meu suport als joves antifeixistes que estan demanant justícia i llibertat d’expressió als carrers. Ahir a Barcelona, avui a la Puerta del Sol”. I posava el focus en la violència policial: “La violenta mutilació de l’ull d’una manifestant ha de ser investigada i s’han de depurar responsabilitats amb contundència”.

La resposta l’ha tingut aquest matí, ben d’hora, de la vicepresidenta Carmen Calvo. En una entrevista a la SER, la dirigent socialista ha avisat que "cap dret es pot defensar amb violència" i ha dit que el que es va veure ahir "no té res a veure amb la llibertat d'expressió". Ha aprofitat per  carregar contra Pablo Echenique, portaveu d'Unidas Podemos, que va solidaritzar-se amb els manifestants: "Una cosa és el que pensi i una altra la responsabilitat del teu càrrec. Una cosa és defensar que una democràcia sigui exigent amb la llibertat d'expressió i una altra cosa molt diferent és atiar una situació com la d'ahir, on vam veure ferits i detinguts".

Però la cosa no ha quedat aquí. Des del Congrés, enmig del ple, ha tornat a agafar la paraula Unidas Podemos. El diputat Rafa Mayoral ha denunciat que “hi ha alguns sectors que no volen abordar els problemes de fons”. En aquest sentit, el dirigent de Podemos ha subratllat que “no estem davant d'un problema d'ordre públic, sinó davant d'un problema de necessitat d'aprofundiment democràtic”. Ha estat preguntat de forma insistent si “condemnava” els aldarulls, i ha preferit posar el focus en la violència policial, que a Barcelona ja ha costat l’ull d’una manifestant per una pilota de foam.

Mentrestant, la dreta aprofita per sucar-hi pa, des del PP i Ciutadans fins als ultres de Vox. La presidenta madrilenya, Isabel Díaz Ayuso, ha acusat Podemos de ser un “càncer” per a la democràcia i ha demanat el cessament immediat del vicepresident Pablo Iglesias per liderar moviments que volen “derrocar democràcies”.

Un "problema" per a l'Estat

El discurs en privat, però, és una mica diferent. La Moncloa veu un “problema”, especialment per a la imatge de l’Estat, en l’empresonament del raper lleidatà Pablo Hasél. Segons fonts de l'executiu central, “ningú entén”, ni tan sols “els més hooligans” de la dreta, que hagi acabat així. Així, assenyalen que la seva condemna posa de manifest que la legislació actual permet aquestes interpretacions, i que per això cal una reforma del Codi Penal. Aquesta reforma, si no passa res, s’inclourà en la reforma global de la norma, on també hi anirà la reforma dels delictes de rebel·lió i sedició.