Primeres accions judicials per frenar la investigació a Andorra de l'Operació Catalunya. La Fiscalia de Madrid ha donat suport que se suspengui, per ara, l'execució d'una comissió rogatòria cursada per una jutgessa d'Andorra contra l'expresident Mariano Rajoy pel delicte de coaccions a organismes constitucionals, segons recull la querella dels titulars de la Banca Privada d'Andorra (BPA) i del Banc Madrid en el marc de la trama andorrana de l'Operació Catalunya. El ministeri públic qualifica de "raonable i pertinent" suspendre l'execució de l'esmentada comissió, ja que sobre ella hi ha un recurs de queixa de l'expresident del govern espanyol i exlíder del PP, en el qual sol·licita un previ control de legalitat del cas. Afegeix que "la suspensió no causa un perjudici a cap de les parts" i que la jutgessa andorrana no ha al·legat "urgència", segons ha avançat aquest dijous l'agència Efe.

En concret, el jutjat d'instrucció 32 de Madrid va entendre que no havia de donar tràmit a les parts perquè es tractava d'un auxili judicial, no d'un procediment penal. Ara l'Audiència de Madrid ha de resoldre aquest recurs de Rajoy.

La querella d'Andorra

El juny passat, la jutgessa d'Andorra, Stéphanie Garcia Garcia, va citar a declarar com querellats a l'expresident del govern espanyol Mariano Rajoy, els ministres Cristóbal Montoro i Jorge Fernández Díaz, a més de membres de l'antiga cúpula d'Interior i integrats a la política patriòtica, tal com li havia sol·licitat els titulars de la BPA i l'acusació popular, forada per les entitats de juristes Drets i l'Institut de Drets Humans d'Andorra (IDHA). La jutgessa donava 15 dies als querellats perquè es personin al jutjat amb un advocat andorrà o se'ls en posarà un d'ofici, i la comissió rogatòria és un pas més.

Un previ control de legalitat

La defensa de Rajoy va denunciar que el titular del jutjat d'instrucció 32 de Madrid que tramita la comissió rogatòria no va realitzar un "previ control de legalitat de conformitat amb la legislació nacional i convencional en matèria de cooperació internacional" abans de demanar a la policia judicial que emplenés la notificació sol·licitada per la jutgessa andorrana. Fins i tot, Rajoy també va al·ludir a una possible "falta de jurisdicció" de la justícia andorrana per investigar els fets que es relaten en la querella, tot i que van passar en territori andorrà.

En el seu informe, la Fiscalia ha donat suport a l'esmentat recurs de queixa presentat per Rajoy contra la negativa del jutjat de Madrid a revisar la seva decisió de donar-li trasllat de la querella que va presentar l'expresident de la BPA, Higini Cierco, i el CEO del banc, Joan Pau Miquel, que demanen investigar-lo per coaccions i extorsió, entre altres delictes per obtenir informació bancària de la família Pujol Ferrusola i altres polítics catalans.

Per a la Fiscalia, el jutjat "ha de fer un previ control de legalitat bàsic que inclogui, entre altres aspectes, la jurisdicció i competència de l'autoritat requeridora, per tractar-se d'una qüestió d'ordre públic i d'estricta legalitat." La Fiscalia afegeix que "no hi ha motiu ni base legal" perquè el jutjat rebutgés admetre un recurs previ de Rajoy en el marc de la tramitació de la comissió rogatòria, "sobretot quan el contingut de la sol·licitud de l'autoritat judicial andorrana no és una simple notificació sinó també un requeriment".

Conveni de col·laboració amb Andorra

La Fiscalia informa que en matèria de cooperació judicial penal entre Andorra i Espanya regeix el Conveni d'assistència judicial en matèria penal de 1959 i si no està detallat, regeix la normativa processal espanyola. Afegeix que el Conveni de 1959 "no preveu motius de denegació concrets", i es detalla que l'assistència judicial serà tan àmplia com sigui possible en els procediments relatius a infraccions. Com que el conveni no discuteix la cooperació entre ambdós dos països, la Fiscalia apel·la a l'article 278 de la Llei Orgànica del Poder Judicial, que indica que s'ha d'interpretar en el sentit que l'autoritat judicial d'execució o autoritat requerida ha de fer un previ control de legalitat bàsic.

Ara l'Audiència de Madrid ha de resoldre aquest recurs en principi processal, on la defensa de M. Rajoy vol que es debati el fons. Per als advocats de Drets està clar que Andorra és competent per investigar un delicte comès al seu país.