Acció. Higini Cierco, expresident de la Banca Privada d’Andorra (BPA) i exconseller del Banco Madrid, s’ha ofert a grups parlamentaris catalans, almenys a ERC i a Junts, per intervenir en la comissió d'investigació de l’Operació Catalunya en el Congrés dels Diputats, aprovada el 15 de setembre passat. En una carta, Cierco es considera “un dels grans perjudicats” de l’anomenada "policia patriòtica" dirigida pel govern del PP, ja que va provocar el tancament de les dues entitats bancàries. Precisament, Cierco i el CEO de la BPA, Joan Pau Miquel, van denunciar l’expresident espanyol Mariano Rajoy, els exministres Jorge Fernández Diaz i Cristóbal Montoro, i caps policials per haver-los extorquit i demanar-los informació bancària de la família Pujol Ferrusola, Artur Mas i Oriol Junqueras, procediment en tràmit a Andorra. Paral·lelament, a Andorra fa mesos que continua el judici contra la BPA a Andorra per acusacions de blanqueig de capitals. Josep Pagés, diputat de Junts al Congrés, ja ha avançat a El Nacional.cat que sol·licitarà la intervenció tant de Cierco com de Miquel en considerar-les “imprescindibles”.

En la carta, Higini Cierco exposa que, com la comissió al Congrés s’ha fixat investigar les actuacions del Ministeri de l’Interior durant el govern del PP amb suposades irregularitats que vinculen a alts càrrecs policials “i la seva vinculació amb lobbies i entramats privats”, un dels assumptes que s’haurà de tractar de l’anomenada operació Catalunya és la trama andorrana, i de les seves “principals víctimes: la BPA i el Banc de Madrid (500 milions d’euros en el moment de la intervenció), els seus empleats (700) i els seus clients (70.000). Hi detalla que després de set anys de la intervenció d’aquestes entitats financeres -de la qual sosté que va ser “empesa instrumentalment per part de l’anomenada policia patriòtica per als seus fins partidistes”- "continua sense restaurar-se l’enorme dany causat a tants i tants ciutadans, andorrans com espanyols". Per tot això, Higini Cierco demana intervenir en el Congrés dels Diputats.

La personació a l’Estat espanyol, denegada

Mentre la justícia a Andorra, lenta, però amb pas ferm, ha demanat a l’expresident Rajoy i als membres del seu govern que designin advocats andorrans per defensar-se en la querella dels antics propietaris del BPA, a l’Estat espanyol, l’Audiència Nacional ha rebutjat que els directius de la BPA es personin en el cas Tàndem, sobre els negocis il·lícits del comissari jubilat José Manuel Villarejo, i ara han presentat una querella. El magistrat Manuel Garcia Castellón ja va refusar la querella de l’expresident del Barça Sandro Rosell contra Villarejo en assegurar que els seus negocis il·lícits no tenen a veure amb les investigacions il·legals de la policia patriòtica que va patir el directiu.

La demanda milionària

Paral·lelament, el gener passat, els germans Higini i Ramon Cierco, van presentar una demanda en la qual reclamen que el Banc d’Espanya els indemnitzi amb un total de 141 milions d’euros per haver provocat la liquidació de Banco Madrid, de la seva propietat, per suposades irregularitats de blanqueig de capitals, ara desmentides pels tribunals. La intervenció del banc es va produir al mateix temps que els titulars de la BPA van rebre pressions de la policia patriòtica del PP per saber si polítics catalans tenien comptes a Andorra i embrutir la causa independentista, en l'anomenada Operació Catalunya.