Aliena al revés que va rebre fa només 24 hores de part del jutjat de vigilància número 5 de Barcelona, la Fiscalia persisteix en la seva croada contra els permisos als presos independentistes. Ara amb un recurs contra l'aplicació de l'article 100.2 a Raül Romeva. Entre els arguments que esgrimeix, els mateixos que ha vingut repetint fins ara amb la resta de dirigents del procés: que no s'ha "reeducat" ni tampoc "assumeix el caràcter delictiu de la seva conducta". Convida, en aquest sentit a fer "una interpretació restrictiva" de l'article. 

En el cas de qui fou conseller d'Exteriors durant l'1-O, incorpora un raonament personalitzat. Concretament que a la feina assignada fora de Lledoners, "una de les tasques que haurà de fer", que és la "d'organitzar tota l'actuació de la cooperació entre Catalunya i Bòsnia", guarda "certa similitud amb l'activitat que realitzava com a conseller". 

A l'escrit, el ministeri fiscal apunta que Romeva presenta "perill de recaiguda" i defensa que concedir-li el permís per sortir a treballar "no influirà de manera positiva" en l'intern. Alhora, assenyala que el fet que tingui estudis superiors i una llarga trajectòria professional implica que un cop compleixi la condemna no tindrà problemes per trobar feina, per tant Fiscalia creu que no cal que es vagi reincorporant paulatinament al món laboral, perquè es tracta d'una persona "plenament insertada a la societat". 

Per últim, el recurs torna a fer referència a la "gravetat de la pena" imposada. En el cas de Romeva, 12 anys de presó. Des del punt de vista de la Fiscalia, "quan es tracta de delictes greus, la pena s'ha d'identificar per la societat i per l'afectat com una sanció efectiva, amb la finalitat de mantenir la confiança en l'Estat de dret". 

Des de fa setmanes, la Fiscalia manté un trencabraç amb la junta de tractament de les presons de Lledoners, Puig de les Basses i Mas d'Enric, oposant-se a tots i cadascun dels permisos que s'han començat a concedir als presos independentistes perquè surtin a treballar i fer voluntariat en aplicació de l'article 100.2 del reglament penitenciari. Aquest dijous, el jutjat de vigilància va tombar el primer recurs dels fiscals, el de Jordi Cuixart, que va ser el primer de sortir a treballar. La resolució no és ferma encara -l'Audiència de Barcelona tindrà l'última paraula-, però suposa un revés per a la Fiscalia. 

Si bé la resolució és específica per al cas de Cuixart, el cert és que marca un precedent en relació a la resta de condemnats per l'1-O que ja gaudeixen del 100.2 -JunquerasRomevaSànchezForcadellForn i Bassa-.