Tornar a la feina per trencar la rutina. Sembla el món al revés, però és la realitat que ha viscut avui Jordi Cuixart, que després de 850 nits entre reixes ha gaudit del seu primer dia de permís per sortir a treballar i fer voluntariat fora de la presó. Han estat nou hores i mitja, durant les quals ha començat a recuperar el dia a dia a la seva empresa, Aranow Packaging Machinery, que va fundar ell mateix l'any 2003 i que es dedica a fabricar maquinària per envasar productes. 

Tocades les vuit del matí, després del primer recompte de reclusos, la reixa de Lledoners s'ha obert per al president d'Òmnium Cultural. Ha sortit sense vigilància policial, com determina l'article 100.2, que és el que li ha permès accedir al permís. Fora l'esperava en un Seat blau un company de l'entitat, que l'ha conduït fins al polígon industrial Mas d'en Cisa de Sentmenat. El trajecte per carretera ha durat al voltant d'una hora. Poc després de les nou, una altra tanca metàl·lica s'obria, aquesta la de la porta de la fàbrica. Darrere, els treballadors de la nau esperaven amb candeletes l'arribada del seu director. 

Sota un sol radiant, Cuixart ha baixat del cotxe amb decisió, s'ha enfundat l'americana i ha dibuixat un somriure que ja no se li esborraria. Ha entrat alçant els braços ―a l'estil dels futbolistes quan surten del camp entre aplaudiments del públic―: "Bon dia, família!". Dins, s'ha desfet en abraçades amb tots els companys. El primer, el seu soci. Destre en el do de la paraula, el dirigent independentista duia un missatge al cap. Curt, emotiu, enèrgic.

Cuixart arribada - M.F.

Una escletxa de llibertat de 9,5 hores

"Vaig dir que tornaria i hem tornat". Així ha arrencat el seu primer discurs públic a l'aire lliure. Dit això, ha agraït als treballadors "la feinada" d'haver tirat endavant el negoci durant els seus dos anys i tres mesos d'empresonament. Conscient que a la nit tornaria a la presó, s'ha compromès a "seguir lluitant per tirar endavant l'empresa i treballant també per la llibertat i l'amnistia". Com a bon cap, ha conclòs amb un "tothom cap a dins a fer màquines".

A la fàbrica s'hi ha estat fins a les dues del migdia. Havent dinat, s'ha desplaçat fins a una entitat social, que ha demanat mantenir-se en l'anonimat, dedicada a persones amb risc d'exclusió social per desenvolupar tasques de voluntariat durant un parell d'hores més. En total, una escletxa de llibertat de nou hores i mitja. 

A les vuit del vespre els funcionaris de Lledoners fan l'últim recompte d'interns del dia. Una nit més, tornaran a comptar Cuixart. A partir d'ara, el líder d'Òmnium repetirà aquesta rutina cada dia, de dilluns a divendres. De la cel·la a la fàbrica, un camí d'anada i tornada.