Ràpida resposta. La fiscal en cap de Barcelona, Concepción Talón, ha dictat l’obertura de diligències d’investigació perquè s’investigui la denúncia que el conseller d’Economia, Jaume Giró, va presentar, a títol personal, la setmana passada contra l’actual senadora del PP Alícia Sánchez-Camacho i el comissari jubilat José Manuel Villarejo pels delictes de revelació de secrets, organització criminal i malversació de fons públics per haver-lo fet espiar el 2012 juntament amb altres persones i polítics, segons un àudio que va difondre ElMon. En la denúncia, l’advocat de Giró, el penalista Jordi Pina,  recollia el reglament de la fiscalia que l’organisme mateix pot derivar el cas a la fiscalia competent. En aquest cas, l’aforament de Sánchez-Camacho, podria provocar elevar el cas a la fiscalia del Suprem. Per ara, la fiscalia de Barcelona iniciarà les investigacions per dirimir si s’han comès fets delictius i els autors.

En aquella època,  Jaume Giró no tenia cap càrrec polític i era el director general adjunt de CaixaBank. “Aquests fets són d’una gravetat extrema. No podem acceptar com un fet normal viure en un estat que persegueix i espia a persones innocents i només per pensar d’una determinada manera. Se m’ha espiat només perquè soc independentista”, va afirmar Giró, en sortir de la fiscalia de Barcelona, el 22 de juny passat. El seguiment a Giró va ser feta per la policia patriòtica del PP, dirigit pel llavors ministre Jorge Fernàndez Díaz, el qual també ha estat salpicat amb altres àudios, amb el comissari jubilat Villarejo, en els quals li demana actuacions il·legals i que el seu nom no surti enlloc. Fernández Díaz va jurar al Congrés dels Diputats que no havia tingut cap vincle amb Villarejo, que ara ha quedat en paper mullat.

Més proves

A més de l’àudio entre Villarejo i la líder popular, l’advocat de Giró també va avançar que aportarà a la fiscalia els informes que li van fer arribar, i en algun cas es van publicar, en el qual  l’assenyalaven com a independentista i els seguiments policials patits en aquella època. Giró fins i tot va assegurar que havia patit punxades al seu telèfon mòbil i el de casa, i no ha estat investigat en cap procediment legal, que  permeti aquesta vulneració del seu dret al secret de les comunicacions. En la denúncia, Giró també cita la popular Maria Dolores de Cospedal, en l’organització de l’anomenada Operació Catalunya, executada per una policia patriòtica, tot i que per ara no l’acusa. 

Davant les noves revelacions,  la setmana passada, els independentistes del Congrés dels Diputats van exigir mesures contra les mentides de l'exministre de l'Interior, Jorge Fernández Díaz, després de la difusió d’uns nous àudios de l'excomissari José Manuel Villarejo, que revelen que va ser l'artífex de l'Operació Catalunya. Esquerra Republicana, Junts, el PDeCAT i la CUP, juntament amb els bascos d'EH Bildu i els gallecs del BNG, van presentar un escrit a la mesa de la cambra baixa "perquè prengui les mesures oportunes i es doni trasllat al Ministeri fiscal" a la vista dels esmentats àudios publicats de Fernández Díaz, que mostren principalment dues coses: que "és el responsable de l'operació parapolicial coneguda com a Operació Catalunya", i que "va mentir en la seva compareixença en seu parlamentària".