No hi ha setmana en que algun diari no publiqui novetats sobre l'anomenada Operació Catalunya, ja ens hem familiaritzat amb aquest terme i amb alguns dels noms que més sonen quan se'n parla; noms com José Manuel Villarejo o Jorge Fenández Díaz. Precisament l'exministre d'Interior de Mariano Rajoy és el protagonista de l'exclusiva que publica El País aquest dimecres: Jorge Fernández Díaz va dirigir l'anomenada Operació Catalunya. El diari dona aquesta informació després de tenir accés a una gravació del nostre segon protagonista: l'excomissari de policia José Manuel Villarejo. A l'àudio s'escolta una reunió al Ministeri d'Interior -aleshores dirigit per Fernández Díaz- a mitjans desembre del 2012, amb l'excomissari. A la trobada, hi van participar ells dos i l'aleshores número 1 de la policia, Eugenio Pino. La conversa dura un quart d'hora i forma part de l'arxiu de l'excomissari, en aquest cas no incorporada a cap de les investigacions obertes contra ell. Els tres acorden denunciar dirigents independentistes amb els testimonis de Javier de la Rosa i Victora Álvarez.

"Ho negaré fins i tot sota tortura"

A la conversa Villarejo informa Fernández Díaz que ha parlat amb diversos jutges, com l'aleshores degà de l'Audiència Nacional Santiago Pedraz, i que estan "totalment predisposats" a acceptar la denúncia contra els Pujol. L'aleshores ministre interromp el discurs de Villarejo per recordar-li que la conversa que estan mantenint "no ha existit", i que el ministre "no en sap res". En un altre moment de la conversa afirma que negarà que ha existit "fins i tot sota tortura". A partir d'aquí pregunta si el cas es pot dur a l'Audiència Nacional, a la qual cosa Villarejo contesta que, al seu parer, sí. Fernández Díaz demana, aleshores si la denúncia es pot presentar el mateix dia, i s'interessa, també, per si se'n poden presentar contra d'altres dirigents independentistes, com Artur Mas. Recorda als comissaris que estan davant d'una "qüestió d'estat" que afecta "la unitat d'Espanya".

Les denúncies, segons indica el citat mitjà, es basaven en testimonis de Javier de la Rosa, antic amic de la família Pujol, i en Victoria Álvarez, examant del fill gran de Jordi Pujol. L'excomissari Villarejo havia aconseguit forjar una relació amb aquestes dues persones i captar-les per extreure'n informació. L'oferta de Villarejo era: ajuda econòmica a canvi dels seus testimonis davant la policia per tal d'enfonsar la família de l'expresident del Govern. La cúpula de la policia espanyola d'aleshores i Fernández Díaz estaven al corrent de les operacions de Villarejo, el qual explicava al titular d'Interior les gestions relacionades amb l'Operació Catalunya. Segons la conversa gravada per El País, Álvarez hauria parlat a Villarejo de viatges a Andorra amb grans quantitats de diners de Jordi Pujol Ferrusola.

Informes falsos

Les proves segueixen apareixent de sota les pedres, més ben dit dels àudios de Villarejo. El diari també relata una altra acció contra l'independentisme dirigida per Fernández Díaz en el marc de l'Operació Catalunya; en aquest cas un mes abans de la relatada anteriorment, és a dir el novembre de 2012, en plena campanya electoral per les eleccions al Parlament del 25 de novembre de 2012. En aquell moment la policia patriòtica va filtrar, amb coneixement del cap de gabinet del ministre de l'Interior, Francisco Martínez, un informe anònim amb dades falses contra membres del Govern, contra Jordi Pujol, contra jutges i fiscals i també directors de mitjans de comunicació. A les converses gravades per Villarejo també s'escolta Fernández Díaz fent referència a aquest atac contra dirigents independentistes i alts càrrecs de Catalunya. 

Fernández Díaz, una vegada més, demana molta precaució als seus interlocutors (Villarejo i Eugenio Pino) per tal que mai se'ls pugui implicar en la trama. Als àudios es pot sentir com Villarejo i Pino riuen mentre el ministre els suplica discreció. Durant la conversa l'aleshores ministre es mostra molt insistent perquè la denúncia contra els dirigents independentistes es porti al jutjat aquell mateix dia i Villarejo es compromet a portar-la amb el cap de la UDEF. Finalment, Pablo Ruz, que aleshores era el magistrat titular del jutjat número 5 de l'Audiència Nacional, va decidir refusar aquestes denúncies que havia presentat la policia amb els testimonis de Javier de la Rosa i Victoria Álvarez. A les anotacions a les agendes de Villarejo hi apareix la "decepció" del cap de gabinet del ministre davant la decisió del jutge.