Acció. El conseller d’Economia, Jaume Giró, acompanyat de l’advocat Jordi Pina, ha presentat aquest dimecres una denúncia a la fiscalia contra l’actual senadora del PP Alícia Sánchez-Camacho i el comissari jubilat José Manuel Villarejo pels delictes de revelació de secrets, organització criminal i malversació de fons públics per haver-lo fet espiar  el 2012 juntament amb altres persones i polítics, segons un àudio que va revelar la setmana passada Elmon.cat .

 En aquella època  Giró no tenia cap càrrec polític i era el director general adjunt de CaixaBank. “Aquests fets no només en la meva persona són d’una gravetat extrema. No podem acceptar com un fet normal viure en un estat que persegueix i espia a persones innocents i només per pensar d’una determinada manera. Se m’ha espiat només perquè soc independentista”, ha afirmat Giró, en sortir de la fiscalia de Barcelona.

Denúncia

En la denúncia, Giró també cita la popular Maria Dolores de Cospedal, en l’organització de l’anomenada Operació Catalunya, executada per una policia patriòtica, tot i que per ara no l’acusa. El conseller ha declarat que el ministeri fiscal amb la difusió de l’àudio “ja podria investigar d’ofici”,  i que espera que amb la seva denúncia ho faci. Sánchez-Camacho és senadora i la competència per investigar-la seria la fiscalia del Tribunal Suprem, tot i que la fiscalia de Barcelona podria iniciar la investigació i  després elevar-ho a Madrid.

La “jefa”

En la denúncia, s’inclou el delicte de malversació de fons públics, ja que s’exposa  la circumstància de què “els recursos humans i materials del Cos Nacional de Policia es posessin al servei dels interessos d’un partit polític, organitzant viatges i trobades (cal suposar que amb diners públics, precisa) amb funcionaris de policia per preparar i executar l’estratègia descrita”.

A més, destaca“la possible connivència d’alts càrrecs del Partido Popular amb aquests fets, ja que en un fragment de l'àudio el comissari Villarejo parla del coneixement que dels fets que es tracten a la trobada podia tenir-ne “María Dolores” (Cospedal), que aleshores era secretària general del Partit Popular, a qui la Sánchez-Camacho sembla fer referència com “la jefa" .

Així mateix, a més de la denúncia, Giró ha aportat documentació i informes  on se’l va assenyalar com a independentista i va publicar algun mitjà de comunicació, segons ha detallat el seu advocat, el penalista Jordi Pina.

 

“Sobretot Giró”

En la conversa entre Villarejo i Sánchez-Camacho,  el novembre de 2012, la llavors líder del PP a Catalunya li facilita els telèfons del president Artur Mas i de Giró, i l’alerta  dels suposats perills dels independentistes, i al final li insisteix  al comissari: “Sobretot Giró.” La popular també demana al comissari que investigui el llavors director de La Vanguardia José Antich.

En aquest sentit, Giró ha explicat que en aquella època la seva família i amistats properes “recorden les dificultats  que tenia per parlar per telèfon, tant el de casa com el mòbil”, i els seguiments, i un informe sobre ell, cap a l’any 2014, en què el situava com “un dels líders de la societat civil” per impulsar el procés  independentista  a Catalunya. “S’ha demostrat que l’any 2012 un comissari en actiu de la policia espanyola va espiar i perseguir el procés d’independència, que ha estat democràtic i pacífic; és molt greu”, ha declarat Giró,  que ha afegit: “Amb l’Operació Catalunya van fer tot el mal que van poder contra la reputació de moltes persones innocents, només per les seves idees.”

De l’Operació Catalunya, avui s’ha sabut que el llavors ministre de l’Interior, Jorge Fernández Díaz, també va encarregar al comissari Villarejo que judicialitzés denuncies contra el president Mas, el llavors alcalde Xavier Trias i la família Pujol Ferrusola.  La policia patriòtica també va actuar a Andorra per pressionar als propietaris de la Banca Privada d’Andorra (BPA) perquè els facilités comptes de polítics, tot obtenint un de la família del president de la Generalitat, que aniran a judici.