La Fiscalia va presentar a principis del mes d'agost un escrit davant del jutjat d'instrucció número 13 de Barcelona per demanar que s'allargui la investigació sobre l'organització del referèndum de l'1-O durant un any més i així poder practicar totes les diligències.

Fa més d'un any que aquest jutjat va decidir processar una trentena de càrrecs i excàrrecs del Govern per l'organització de l'1-O. Queda per veure si la jutgessa accepta o no la petició de la Fiscalia.

El jutjat 13 és el que va iniciar les investigacions judicials que van acabar convertint-se en la causa de l'1-O al Tribunal Suprem i a l'Audiència Nacional. 

També va ser aquest jutjat el que va ordenar la macrooperació policial del 20 i 21 de setembre de 2017 que va portar la Guàrdia Civil a escorcollar les conselleries d'Economia, Afers Exteriors, Afers Socials i Governació, així com el Centre de Telecomunicacions i Tecnologia de la Informació (CTTI) i  l'Agència Tributària de Catalunya.

Cal recordar que va ser arran d'aquestes macrooperacions que el president de l'Assemblea Nacional Catalana, Jordi Sànchez, i el president d'Òmnium Cultural, Jordi Cuixart, van ser jutjats i condemnats a llargues penes de presó. 

Quan es va iniciar la causa, al capdavant del jutjat hi havia Juan Antonio Ramírez Sunyer, però va morir als 71 anys el novembre de 2018 després de patir una llarga malaltia. 

Ramírez Sunyer va ser el jutge que va encarregar els escorcolls i detencions del 20 de setembre a les conselleries de la Generalitat i també va instruir el cas de les declaracions de l'exjutge i exsenador d'ERC Santi Vidal sobre la Hisenda catalana.

Jové i Salvadó

La causa que porta el jutjat 13 és la que afecta, entre d'altres, Josep Maria Jové i Lluís Salvadó. Aquest passat mes de juliol el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) va desestimar els recursos presentats per Jové i Salvadó contra el seu processament pels preparatius de l'1-O.

La interlocutòria va confirmar, com ja va fer la magistrada instructora a l'abril, el seu processament pels delictes de desobediència, prevaricació, malversació i revelació de secrets, i conclou que durant la investigació al jutjat d'instrucció 13 no es van vulnerar els seus drets fonamentals i de defensa, ni tan sols quan se'ls van punxar els telèfons i es van escorcollar els seus despatxos i domicilis el 20-S. Fiscalia, Advocacia de l'Estat i Vox s'havien oposat als recursos.