El fiscal general de l'Estat, Álvaro García Ortiz, ha assegurat aquest dijous que el ministeri públic fugirà d'"automatismes" a l'hora de revisar les condemnes arran de l'aplicació de la llei del 'només sí és sí' per a dur a terme aquesta tasca jurídica amb "vocació d'empara a les víctimes". La garantia del fiscal general arriba enmig de l'allau de crítiques i retrets entre els impulsors de la llei, com la mateixa ministra d'Igualtat, Irene Montero, que n'ha culpat els jutges, mentre que el Consell General del Poder Judicial, a més de les principals associacions de magistrats i fiscals de l'Estat, han demanat la seva dimissió.

El fiscal general garanteix la protecció de les víctimes

Enmig del soroll i les acusacions que la justícia actua segons els seus biaixos masclistes, el fiscal general de l'Estat ha volgut rebaixar les tensions i posar de manifest que, "de la mateixa manera que s'ha fet en altres ocasions, la Fiscalia, fugint d'automatismes, farà aquesta tasca jurídica en totes i cadascuna de les executòries en les quals es plantegi, amb una clara prioritat i vocació d'empara a les víctimes i ple respecte als principis constitucionals", ha dit durant el VIII Congrés de l'Observatori contra la Violència Domèstica i de Gènere organitzat pel Consell General del Poder Judicial que se celebra aquest dijous al Senat. Així mateix, García Ortiz també ha volgut insistir en el "canvi de paradigma" que ha suposat l'entrada en vigor de la llei, perquè que situa el "consentiment afirmatiu" com a principal "eix" del delicte, al mateix temps que incorpora més d'una cinquantena mesures preventives i de protecció. En aquest sentit, ha tret llenya al foc quant a les revisions de les condemnes i ha explicat que és un fet habitual: "En el marc de l'aplicació hi ha hagut una modificació dels tipus penals i això comporta, com qualsevol altra reforma, una revisió d'algunes de les condemnes existents".

Les associacions de jutges demanen la dimissió de Montero

L'associació majoritària i conservadora dels jutges espanyols, l'Associació Professional de la Magistratura (APM), ha demanat aquest dijous la dimissió de la ministra d'Igualtat, Irene Montero, per les "desqualificacions" al poder judicial davant el degoteig de revisions de condemnes d'agressors sexuals arran de l'aplicació de la llei del 'només sí és sí', que rebaixa les penes mínimes. En un comunicat, l'associació de magistrats ha rebutjat les paraules de la ministra, que va dir que el problema no era la seva llei, sinó la interpretació "masclista" dels jutges, i va desfermar una batalla política. Més tard, el minoritari Fòrum Judicial Independent també s'ha afegit a les peticions de dimissió "per a tancar aquest lamentable espectacle amb una mínima dignitat".