El Congrés va donar aquest dijous llum verda a la Llei de Garanties de la Llibertat Sexual, més coneguda com a Llei de 'només sí és sí', amb els únics vots en contra de PP i Vox i l'abstenció de la CUP. La norma s'ha aprovat de forma definitiva un mes després del seu pas pel Senat, en on una esmena de Junts, avalada per PP, ERC, Ciutadans, Más Madrid i Coalició Canària, endarreria la seva posada en marxa. El text del partit català va suposar una addició al preàmbul de la llei per deixar clar que es persegueixen "les violències sexuals més ocultes" com forçar un avortament o una esterilització ja que, segons el seu parer, no era correcte com estava redactada la norma a la seva sortida del Congrés: "casos d'avortament i esterilitzacions forçoses". La norma nova estableix una nova definició de consentiment sexual: "Només s'entendrà que hi ha hagut consentiment quan s'hagi manifestat lliurement mitjançant actes, en consideració a les circumstàncies del cas, expressin de forma clara la voluntat de la persona".

Abús o agressió

La llei elimina la distinció entre abús i agressió sexual i deixa fora la prostitució (que ha generat controvèrsia entre els socis d'investidura i amenaçava de posar en perill l'aprovació de la llei). Durant el debat d'aquest dijous, els del PP van retreure al ministeri d'Igualtat que ja hagués preparat una campanya sota el lema 'sí és sí fest' per posar en marxa aquest estiu, donant per fet que s'aprovaria la norma el mes de juliol. La portaveu d'Igualtat del PP, Marta González, va recordar, en aquest sentit, la "fragilitat" dels acords amb què compta el govern espanyol. González també es va referir a la llei en general per assenyalar que no és la que els agradaria perquè, segons el seu parer, "no servirà per impedir que la investigació recaigui en la víctima de l'agressió" i perquè la nova definició del consentiment "pot portar inseguretat". Vox, per la seva part, va considerar l'esmena aprovada al Senat "més o menys raonable" dins d'una norma que va qualificar com a "infame".

Les organitzacions feministes, una mica descontentes

Organitzacions feministes han celebrat l'aprovació de la Llei de 'només sí és sí' encara que han lamentat que la norma "no s'hagi atrevit a abolir la prostitució". En declaracions a Europa Press, la presidenta de Federació de Dones Progressistes, Yolanda Basteiro, ha valorat positivament l'aprovació de la norma perquè desplaça la responsabilitat cap a la persona responsable de l'agressió sexual i perquè posa el focus en el consentiment de les víctimes. "Esperem que es produeixi un efecte important en la confiança de les dones en el sistema judicial i que es responsabilitzi els agressors i que s'acabi amb aquesta sensació d'impunitat", ha postil·lat.