La rebaixa de dues penes aferrant-se a la llei impulsada pel ministeri d'Igualtat del "només sí és sí" segueix portant cua. Aquest dimecres la Comissió Permanent del CGPJ ha mostrat el seu suport als jutges que estan sent atacats des de l'ala de Podemos del govern espanyol per la rebaixa d'algunes condemnes de violència masclista. EL CGPJ ha mostrat "la seva ferma repulsa als intolerables atacs abocats en les últimes hores contra els membres del Poder Judicial per alguns responsables polítics". La ministra d'Igualtat, Irene Montero, va afirmar aquest dimarts que el problema amb aquestes rebaixes de les penes no era de la llei impulsada des del seu ministeri, sinó de "la interpretació dels jutges". Altres alts càrrecs del ministeri d'Igualtat també van arremetre contra l'aplicació que els jutges estan fent d'aquest nou marc legal pel que fa a les condemnes per abusos i agressions sexuals.

"Aquests atacs es contraposen amb l'acreditat compromís de la Carrera Judicial amb la protecció de les víctimes dels delictes contra la llibertat sexual. Aquest tipus d'actuacions minen la confiança de les víctimes en les administracions i, singularment, en la de Justícia, augmentant la seva desprotecció", han afirmat. Més enllà de mostrar el seu suport als jutges, també han afirmat que en el seu informe sobre aquesta llei ja advertien que es podria produir aquesta situació, una revisió i possible rebaixa d'algunes penes per delictes d'agressions sexuals i abusos. Concretament, van afirmar que "el nou quadre penològic suposava una reducció del límit màxim d'algunes penes i concloïa que 'la reducció dels límits màxims de les penes comportarà la revisió d'aquelles condemnes en les quals s'hagin imposat les penes màximes conforme a la legislació vigent'".

Tanmateix, des del CGPJ han posat l'accent en què "l'aplicació de la norma més favorable constitueix un principi bàsic del dret penal". "Derivat de l'article 9.3 de la Constitució Espanyola i de l'article 2.2 del Codi Penal, que estableix que tindran efecte retroactiu aquelles lleis penals que afavoreixin al reu, encara que en entrar en vigor hagués recaigut sentència ferma i el subjecte estigués complint condemna". Han afirmat respecte a les resolucions judicials conegudes en els últims dies amb rebaixes de condemnes i dictades a conseqüència de l'entrada en vigor de la llei del "només sí és sí", impulsada pel ministeri d'Igualtat, dirigit per Irene Montero.

Diferències al govern espanyol amb la llei del "només sí és sí"

Aquest dimarts es van fer evidents certes diferències entre l'ala socialista de l'executiu de Pedro Sánchez i l'ala de Podemos. Des de l'ala socialista de l'executiu espanyol admeten que hauran de revisar la llei i el text legal per veure si poden ser necessaris canvis que impedeixen que es tornin a repetir aquestes revisions de condemnes a la baixa com les que s'han donat a conèixer en les últimes hores. "Es requereix estudiar les sentències i el text legal perquè no era l'objectiu de la llei que es poguessin rebaixar les penes amb motiu d'abús a menors, tot el contrari", ha expressat la ministra d'Hisenda i sotssecretària general del PSOE, María Jesús Montero, en declaracions als periodistes al Senat. Per altra banda, la ministra d'Igualtat, Irene Montero, va afirmar que la culpa no era del text legal, sinó de la interpretació dels jutges. 

Per part seva, el Partit Popular també ha aprofitat l'ocasió per arremetre contra l'executiu de Sánchez i el ministeri d'Igualtat. La sotssecretària de polítiques socials dels populars, Carmen Navarro, va denunciar que "per desgràcia per a les víctimes" la nova norma està servint "per a rebaixar les penes als condemnats per abusos sexuals". "Ja ho va advertir el Consell General del Poder Judicial, ja van avisar els advocats i ja ho vam fer des del Partit Popular esmenant a la totalitat una mala llei. Tot el ministeri: la ministra, la secretària d'Estat i la delegada del Govern contra la Violència de Gènere es van burlar d'aquests avisos", va afirmar aquest dimarts.