L'associació majoritària i conservadora dels jutges espanyols, l'Associació Professional de la Magistratura (APM), ha demanat aquest dijous la dimissió de la ministra d'Igualtat, Irene Montero, per les "desqualificacions" al poder judicial davant el degoteig de revisions de condemnes d'agressors sexuals arran de l'aplicació de la llei del 'només sí és sí', que rebaixa les penes mínimes. En un comunicat, l'associació de magistrats ha rebutjat les paraules de la ministra, que va dir que el problema no era la seva llei, sinó la interpretació "masclista" dels jutges, i va desfermar una batalla política. Més tard, el minoritari Fòrum Judicial Independent també s'ha afegit a les peticions de dimissió "per a tancar aquest lamentable espectacle amb una mínima dignitat". L'AMP ha demanat a la titular d'Igualtat assumir "amb honestedat" la possibilitat que la norma pot donar lloc a interpretacions que poden resoldre's en favor dels presos i que, per això, que la seva actitud és "totalment reprovable per falsa i per injusta". L'Associació ha afirmat que és admissible la crítica a resolucions judicials, però veuen "recomanable" que si aquestes provenen d'un altre poder de l'Estat, com el mateix Executiu espanyol en el cas de la ministra, es facin amb "ponderació i la prudència que demanda les més elementals normes de respecte institucional".

Comentaris "intolerables" i "inadmissibles" en democràcia

La conservadora AMP ha exigit la "immediata dimissió" d'Irene Montero pels seus comentaris "intolerables", "inadmissibles" en una democràcia i "generalitzades" respecte al poder judicial espanyol, els quals asseguren, a més, que "se sumen als seus atacs constants als jutges i jutgesses d'aquest país". A parer seu, les paraules de la titular d'Igualtat "devaluen els estàndards de qualitat democràtica que arreu de la UE reclama el valor estat de dret". Afirmen que l'acusació sobre l'existència d'un prejudici contra les dones generalitzar al poder judicial no té el més "mínim rigor" ni suport real, a banda que resulta "ofensiva" i genera una alarma "innecessària i devastadora" entre les víctimes d'aquests delictes.

L'Associació de Fiscals també ha criticat aquest dijous les "intolerables" manifestacions de càrrecs públics com les de la ministra d'Igualtat. L'organització majoritària a la carrera fiscal expressa en un comunicat una "enèrgica repulsa" i veu "d'extrema gravetat" aquest "atac injustificat al poder judicial per part de qui ostenta càrrecs públics al govern o altres institucions amb l'única finalitat de crear confusió en la ciutadania". "Reconèixer l'error legislatiu comès seria un acte de responsabilitat política i de maduresa democràtica de la qual manquen", diu el comunicat.

Rebuig dins el propi govern espanyol

L'Associació ha defensat que els jutges de l'Estat estan "fermament compromesos" amb la protecció de les víctimes i amb les garanties dels que estan sotmesos a un procés penal. Aquest compromís, han assegurat, comporta el diligent compliment de les obligacions que resulten de l'aplicació de la llei aprovada, fins-i-tot la d'aplicar les millores a favor dels condemnats. L'organització ha lamentat que les recents paraules de Montero no són una excepció, sinó que se sumen als seus atacs "constants" a jutges. Les crítiques de l'APM s'alineen amb el rebuig que també ha fet el Consell General del Poder Judicial de les paraules de Montero, les quals va titllar d'"atacs intolerables". Dins del seu propi govern, la ministra d'Hisenda, María Jesús Montero, ha obert la porta a canviar la llei, mentre que el titular d'Interior, Fernando Grande-Marlaska, s'ha limitat a demanar respecte per a les resolucions judicials.