Rectificació. La fiscalia que l'abril passat va presentar una querella contra l’alcaldessa de Cubelles, Rosa Maria Fonoll, pels delictes de prevaricació i malversació de fons públics per haver pagat quotes d’adhesió a l’Associació de Municipis per la Independència (AMI)  amb fons públics, ha demanat ara al jutjat que s’arxivi el procediment contra ella en considerar que després de les declaracions i investigacions fetes  és “penalment irrellevant”, malgrat que deixa la porta que es puguin presentar recurs contenciós administratiu. Aquest cas era el primer en què la fiscalia perseguia penalment la inscripció municipal a l’AMI. El jutjat d’instrucció 5 de Vilanova i la Geltrú ha de resoldre ara si  tanca la investigació.

En la querella, el ministeri públic va actuar després que el regidor de Ciutadans de l'Ajuntament de Cubelles denunciés  l’adhesió. La fiscalia xifrava en 2.231 euros els pagaments suposadament irregulars que s'haurien fet des de l'ajuntament. L'adhesió a l'AMI es va realitzar en el ple del 20 d'octubre del 2015, però no va ser fins al 2019 que el TSJC es posiciona al respecte a partir d'una sentència arran d'un recurs de la Delegació del Govern de Catalunya que denuncia aquestes adhesions i demana la seva impugnació.

Arguments

En la petició d’arxiu, signada per la fiscal en cap de l’àrea de Vilanova i la Geltrú, exposa que “de les diligències d’instrucció no permeten considerar que s’hagi obtingut indicis suficients per continuar amb el procediment i ratificar la fonamentació exposada en  la querella”. Hi precisa que no es pot fonamentar ni el delicte de prevaricació ni el de malversació de fons públics, a partir de la declaració de testimonis i de la mateixa alcaldessa, com a investigada, a més de la documental recollida. I precisa: “No pot inferir-se que en l’actuació de la querella hi hagi l’arbitrarietat que la doctrina i la jurisprudència exigeix”.

 

La fiscal en cap detalla que el ple de l’Ajuntament  de Cubelles va enviar a la subdelegació del govern espanyol i a la Generalitat l’acta de l’acord  d’adhesió a l’AMI sense que  hi hagi hagut cap contenciós contra el consistori, ni cap requeriment de la Sindicatura de Comptes.  També recull la declaració de l’alcaldessa que va assegurar que davant els esculls dels informes de fiscalització dels anys 2019 i 2020, “ho va salvar per decret”. Així mateix, va precisar que vers el cas de les adhesions a l’AMI, qüestionades pel TSJC,  sabia que hi ha un recurs de cassació presentant al Tribunal Suprem pendent de resoldre’s.

A més a més,  precisa que el cap de fiscalització i la interventora del consistori “van complir amb les seves obligacions de control intern i informe al plenari”. I que consta que  l’alcaldessa “va dictar els decrets per salvar els esculls exposats, dins de l’exercici de les seves competències, com fixa la llei d’Hisendes locals”. I també que el gener de 2016 es va enviar a la Subdelegació del govern espanyol una còpia del ple de 20 d’octubre de 2015, en la que figurava l’adhesió de l’Ajuntament de Cubelles a l’AMI, ens creat el 2012.