La Fiscalia Superior de Catalunya ha presentat una querella contra l'alcaldessa de Cubelles, Rosa Maria Fonoll, per prevaricació administrativa i malversació de fons públics. L'acusació és per l'adhesió de l'Ajuntament a l'AMI, l'Associació de Municipis per la Independència, i pels pagaments d'afiliació a l'entitat fets pel consisitori.

El Ministeri Públic actua després que el regidor de Ciutadans de l'Ajuntament de Cubelles denunciés els fets el juliol de l'any passat. La Fiscalia xifra en 2.231 euros els pagaments irregulars que s'haurien fet des de l'ajuntament. L'adhesió a l'AMI es fa en el ple del 20 d'octubre del 2015 però no és fins el 2019 que el TSJC es posiciona al respecte a partir d'una sentència arran d'un recurs de la Delegació del Govern de Catalunya que denuncia aquestes adhesions i demana la seva impugnació. Per tant, la querella de la Fiscalia es centra en els pagaments que es van fer els anys 2019 i 2020.

Segons la Fiscalia, l'alcaldessa va ignorar els pronunciaments del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) i l'interventor del consistori i va dictar "decrets que no tenien cap encaix en el marc de les competències que tenia legalment atribuïdes". I ho va fer, segons el ministeri públic, "abusant de l'exercici de les atribucions pròpies del seu càrrec i amb ple domini dels cabals públics de l'ens local que representa i presideix".

 

 

El ple de Cubelles va aprovar el 2015 adherir-se a l'AMI i pagar la quota corresponent, després del que el TSJC va estimar --en un procediment que afectava a un altre municipi-- un recurs de la Delegació de Govern, amb el que va fallar que l'afiliació a l'entitat independentista "sobrepassa l'àmbit de les competències locals".

La fiscal assenyala que diverses sentències van ratificar aquesta doctrina, després del que en els informes de fiscalització la interventora de l'Ajuntament va fer la "expressa advertència que l'acord de pagar la quota" infringia la llei.

No obstant això, l'alcaldessa, després de les advertències de la interventora, va ordenar pagar les quotes de 1.115 euros per als anys 2019 i 2020 suposadament sabent que suposava un "abús" de les seves competències en el càrrec. Aquests pagaments, sosté la fiscal en l'escrit de la querella, van causar un "perjudici a la hisenda de la corporació local de 2.231 euros, no havent retornat fins avui l'import de les quantitats desviades".

"Conducta contraria al dret"

La querella constata que, a pesar que es van dictar diversos decrets en els anys previs per aprovar aquests pagaments, no va ser fins a 2019 quan l'alcaldessa té una "conducta contrària a Dret", que "es manifesta oberta i patentement il·legal".

Fiscalia es refereix així als reiterats pronunciaments que va fer la Sala contenciosa administrativa del TSJC sobre aquesta qüestió, en els quals va argumentar que el pagament d'adhesió a l'AMI "sobrepassa l'àmbit de les competències locals".

La fiscal subratlla, en aquest sentit, els "reiterats advertiments d'il·legalitat formulades per la pròpia Intervenció de l'ajuntament de Cubelles de 26 d'abril de 2019 i de 28 de març de 2021, que es feien ressò de la referida doctrina", però que l'alcaldessa "va decidir ignorar, dictant uns decrets que no tenien cap encaix en el marc de les competències que tenia legalment atribuïdes".

Per això, esgrimeix el ministeri públic, els actes realitzats per l'alcaldessa a partir de 2019 "van més enllà de la mera il·legalitat, controlable i revisable mitjançant els recursos, especialment els que es resolen per la jurisdicció contenciosoadministrativa, sent susceptibles de constituir un delicte de prevaricació administrativa".