L'Associació de Municipis per la Independència (AMI) ha denunciat que el sistema judicial espanyol i l'advocacia de l'Estat espanyol vulnera els drets dels consistoris independentistes perquè imposen quotes processals als consistoris que paguen les quotes de l'AMI. 

"El que hem estat fent fins ara ha estat defensar-nos i el que tenim ganes de fer és passar a l'atac i qüestionar les actituds arbitràries de l'estat espanyol amb el món independentista", ha afirmat Cervera que ha detallat que la reunió del consell directiu d'aquest dimarts al Port de la Selva (Alt Empordà) ha acordat recórrer a la via judicial per "assenyalar" amb les "seves eines" les vulneracions de drets cap al món local, destaca el president de l'entitat, Josep Maria Cervera. 

Penalització als municipis independentistes

Segons Cervera la imposició de les despeses processals als ajuntaments a les sentències contra l'adhesió a l'AMI demostren que "ser independentista i defensar una ideologia té un cost", per la qual valora que "la justícia espanyola està carregant als ajuntaments que pertanyen a l'entitat que res tenen a veure amb el que estableix la llei i estan lluny de tenir la proporcionalitat que haurien de tenir".

A més, hi afegeix: si fins ara l'advocacia de l'Estat ha estat fiscalitzat la nostra acció, des dels ajuntaments volem fer això mateix per assenyalar els drets que ens estan vulnerant i que no estan fent les coses bé". Per això, l'entitat, ha estat analitzant els arguments jurídics i bastint l'estratègia "no només per combatre l'embat judicial, sinó també per fer servir les seves eines".

Tot i això, admet que aquesta acció previsiblement "tindrà poc recorregut dins l'estat espanyol" però afegeix que servirà per carregar-se d'arguments i "buscar justícia". "Tots sabem que si ha d'arribar d'algun lloc no serà d'aquí, però hem de visualitzar que l'estat espanyol està incomplint el marc jurídic que ell mateix reconeix", ha conclòs Cervera.