El president de la Cambra de Barcelona, Joan Canadell, no ostentava aquest càrrec l'1 d'octubre del 2017. Encara quedaven pràcticament dos anys, el setembre del 2019, quan va arribar a la Cambra. Aleshores era secretariat nacional de l'Assemblea i avui, en un fil a twitter, ha explicat les inquietuds que tenia aleshores i segueix defensant: "Estava en contra de fer una nova consulta. Jo apostava per plebiscit. Vaig participar activament a l'1 d'octubre, era la decisió col·lectiva, i va ser la millor victòria parcial en vers l'Estat opressor en segles". Precisament, amb la paraula victòria, coincideix amb el vicepresident Pere Aragonès que lamenta que des d'aleshores "no se n'ha tornat a repetir cap altra". 

En un repàs cronològic, Canadell matisa que de victòries se n'han succeït posteriorment: "Vam tornar a guanyar una victòria parcial el 21D de forma clara però no suficient. El 30G vam començar a perdre batalles i hem passat gairebé 3 anys de desconcert. I què? Els reptes com els nostres tenen pujades i baixades fins que guanyes definitivament, només si no et rendeixes".

Amb aquest lament però un missatge d'esperança per l'independentisme, el president de la Cambra planteja dues estratègies diferenciades, confrontació intel·ligent o diàleg amb l’Estat i ampliació de la base i sentencia: "Jo tinc clar que la millor és la primera però acceptaré el que digui la majoria independentista. I tots hauríem de fer el mateix". 

En l'acceptació del joc democràtic està la clau del missatge de Canadell que demana respecte i consens entre les forces independentistes: "Guanyi qui guanyi en les properes eleccions ha de marcar el Full de Ruta, i el qui no guanyi hauria d’acceptar que la millor és l’altre. Demano doncs als tres partits que respectin la voluntat de la llista més votada. Sigui quina sigui d'elles". Per acabar, es mostra especialment obert a entendre les decisions de tots els polítics catalans independentistes per seguir una estratègia: "Desanimats o nom recomano que llegiu els llibres dels líders, escolteu el per què de les dues estratègies i es facin debats públics de les propostes perquè ens hi juguem molt".

Les properes eleccions, el 7 o 14 de febrer segons Aragonès, des de la Cambra es consideren de vital importància: "Ens juguem ser en un país petit de primera o un gran que s’enfonsa". Aquest advertiment de Canadell el clou amb una felicitació: "Feliç 1 d'octubre, molts ànims, cap fred, diàleg i acceptació del que surti a les properes eleccions, sigui el que sigui".