El nou secretariat de l'Assemblea, escollit fa una setmana, decidirà aquest dissabte qui liderarà l'entitat. Dos anys després que Jordi Sànchez deixés la presidència, l'ANC es troba ara més allunyada que mai dels partits independentistes després que el passat mes de març aprovés el seu full de ruta, el qual assegura que la via unilateral és l'única viable per assolir la independència de Catalunya.

Els dos noms que s'han situat per dirigir-la en aquest moment clau són el de l'actual presidenta i guanyadora de les eleccions al secretariat, Elisenda Paluzie, i el de la impulsora de la candidatura que va guanyar les eleccions a la Cambra de Barcelona, Montse Soler Prat, tercera persona més votada en les eleccions al secretariat nacional.

elisenda paluzie - sergi alcàzar

La presidenta de l'ANC, Elisenda Paluzie | Sergi Alcàzar

L'aval del president de la Cambra, Joan Canadell, a la candidatura de Soler, la qual ha vingut acompanyada dels bons resultats d'altres secretaris afins a l'empresari català, sembla que no serà suficient per canviar la direcció de l'entitat. Així ho asseguren a ElNacional.cat fonts pròximes a l'organització, que comenten que Paluzie té la reelecció assegurada.

En aquest sentit, altres veus pròximes al secretariat recorden que va quedar un mal regust de l'elecció de Jordi Sànchez el 2015, ja que no havia estat el secretari més votat. "Molts candidats de secretari han manifestat la seva preferència", afegeixen en relació que el president sigui la persona més votada.

Amb tota probabilitat, la persona que acompanyarà Paluzie a la vicepresidència serà David Fernàndez Aguilera, actual vicepresident del Cercle Català de Negocis. Tot i que Fernàndez va rebre el suport públic de Canadell abans de les eleccions al secretariat, en els últims dies s'hauria situat més a prop de l'actual presidenta.

david fernandez aguilera elisenda paluzie - europa press

David Fernàndez Aguilera, al costat d'Elisenda Paluzie | Europa Press

Fernàndez Aguilera coincideix amb la immensa majoria del secretariat nacional de l'Assemblea en què l'entitat s'ha de mostrar més contundent amb els partits. Així doncs, tot i que Paluzie repeteixi al capdavant de l'organització, es preveu que l'ANC augmenti la pressió cap a les formacions independentistes.

Altres veus properes a l'entitat, però, tot i no situar Soler com a favorita, no la donen per descartada i posen èmfasi en el recolzament que ha obtingut per part de Canadell. "També jugarà les seves cartes i segur que rebrà molts suports", expliquen.

Quina és la diferència entre Paluzie i Soler?

Les diferències entre Paluzie i Soler per dirigir l'ANC no es basen en l'estratègia a seguir per aconseguir la independència, ja que ambdues dirigents s'ha mostrat partidàries de pressionar els partits i treballar per la via unilateral.

Montse Soler Prat - cedida

La tercera secretària més votada, Montse Soler | Cedida

Tanmateix, sí que existeixen diferents matisos a l'hora de valorar el rumb emprès fins ara per l'entitat. En una entrevista a aquest diari, Soler va assegurar que havia trobat "una ANC massa tova" i que durant els dos darrers anys s'hauria "d’haver fet una pressió molt més forta als partits polítics".

Tot i això, la setmana passada la presidenta de l'organització va acusar "tots els partits suposadament independentistes del Parlament" de "no voler fer la independència en la situació actual" en un acte telemàtic de publicitat de les candidatures. A més, després de les eleccions al secretariat també es va mostrar satisfeta per veure que no hi havia "cap secretari amb carnet de partit".