La decisió dels comuns de no reconèixer l'1-O com a referèndum i no fer una crida a la participació ha generat moltes reaccions. Entre aquestes, la del president de l'ANC, Jordi Sànchez, que s'ha preguntat a Twitter "on és el compromís amb la democràcia" dels comuns, que van arribar al poder "gràcies a la bandera que tot es podia si la ciutadania ho volia". 

Aquesta piulada ha generat la rèplica de Lluís Rabell, president del grup parlamentari de Catalunya Sí Que es Pot (CSQP), que ha retret a Sànchez que "el compromís amb la democràcia passa per respectar les seves normes, no per trepitjar-les creient-se en possessió de veritats revelades". Sànchez s'hi ha tornat, recordant-li a Rabell que la democràcia "és molt més q l'imperi de la llei" i que "la norma és necessària però la conquesta de drets sovint obliga a forçar normes".

Finalment, també ha intervingut el periodista David Fernàndez, exdiputat de la CUP al Parlament, que ha recordat a Rabell el 15M de la plaça de Catalunya, els desnonaments aturats per la Plataforma d'Afectats per la Hipoteca (PAH) o la vaga dels tramvies del 1951, que són "lluites per la democràcia".