El president del PPC, Alejandro Fernández, ha avisat Ciutadans que és "difícil" una coalició electoral constitucionalista que inclogui el PSC. Recentment, el vicesecretari general de Ciutadans, Carlos Cuadrado, va anunciar que la seva formació oferirà al PSC i al PP anar en coalició en unes hipotètiques eleccions catalanes. 

"Barrejar ara mateix les sigles del PP i del PSC no crec que l'electorat ho acabés d'entendre. Si Cs continua insistint en pactar també amb Pedro Sánchez a nosaltres se'ns fa difícil", ha argumentat Fernández.

Carlos Cuadrado / Europa Press

vicesecretari general de Ciutadans, Carlos Cuadrado / Europa Press

Programes radicalment diferents

En aquest sentit, Fernández ha defensat en una entrevista a Onda Cero que els programes econòmics, educatius i sanitaris de populars i socialistes són "radicalment diferents". Per això, ha instat a la formació taronja que plantegi una coalició "creïble i seriosa".

Des del punt de vista del líder popular els constitucionalistes van estar a l'alçada als plens del 6 i 7 de setembre del 2017 quan es van aprovar en el Parlment les lleis de desconnexió, una de les quals establia les bases per celebrar el referèndum de l'1-O i l'altra havia de permetre la transició de la monarquia catalana cap a una república catalana. Unes lleis que per Fernàndez convertien a Catalunya en un "sistema autoritari nacional populista profundament antidemocràtic".  

Aquestes normatives van ser aprovades per les forces independentistes. Segons Fenrández llavors les formacions contràries a les lleis van respondre a l'alçada de la situació. No obsant això, després tant el PSC com els Comuns "s'han acostat al separatisme". 

Per un altre costat, també ha considerat que és "escandalós" que es pugui intercanviar "com un mercat fenici" la modificació del delicte de sedició a canvi de vots a favor dels pressupostos de l'Estat.

Precisament, aquest matí el ministre de Transports i secretari d’Organització del PSOE, José Luis Ábalos, ha assegurat que el govern espanyol impulsarà la reforma del delicte de sedició independentment de la negociació pressupostària i de si aquest fet agrada, o no, a Ciutadans